Linkovi

CNN: Broj poginulih američkih vojnika u Iraku prešao 1600


S jučerašnjim danom i pogibijom trojice američkih vojnika ukupan broj pripadnika američkih oružanih snaga poginulih od početka invazije na Irak prešao 1.600. Prema američkim medijima do sada je poginulo 1.780 pripadnika koalicijskih snaga, ali bez iračkih vojnika.

Washington Post danas javlja da su nakon niza samoubilačkih bombaških napada američki zapovjednici u Iraku počeli mijenjati viđenje pobune na način da se sada veća važnost daje borbi protiv stranih boraca i iračkih džihadista. Do sada su američke vlasti tvrdile da pobunu uglavnom vode ostaci zbačenog režima Saddama Husseina, odnosno lojalisti stranke Baath te bivši irački vojni i obavještajni časnici koji žele povratiti vladavinu sunita.

Američki zapovjednici tvrde da nije dokumentiran niti jedan slučaj samoubilačkog bombaškog napada u kojem je izvršitelj bio Iračanin. U međuvremenu, američki obavještajci procjenjuju da je prošlog mjeseca došlo do povećanja priljeva stranih boraca u Irak, piše Washington Post.

Los Angeles Times istodobno izvještava o živoj aktivnosti iračke industrije zabave, naročito televizije. Nakon više desetaka vladine cenzure i dvije godine američke okupacije, piše list, glumci, redatelji i televizijski producenti prihvatili su novu umjetničku slobodu kako bi ispričali priče o Iračanima, prije i poslije svrgavanja Saddama Husseina. U Iraku postoji 12 novih privatnih televizijskih kanala koji emitiraju sapunice, komedije i druge oblike zabave, a iračka državma televizija po prvi put javlja o socijalnoj nepravdi, vladinoj korupciji i životu pod Saddamom. U vrijeme bivšeg režima televiziju je kontrolirao Saddamom sin Uday, a televizijski djelatnici trebali su podnositi na uvid tekstove i naslove filmova koji će se emitirati.

XS
SM
MD
LG