Linkovi

Bush i Putin u Moskvi o demokraciji i Srednjem istoku


Predsjednik Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su u Moskvi o srednjoistocnom mirovnom procesu, Iranu, Iraku, Afganistanu i Sjevernoj Koreji.

Dvojica predsjednika su razgovarala o potrebi pružanja pune podrške palestinskom celniku Mahmudu Abasu i palestinskoj upravi, dok se priprema izraelsko povlacenje iz pojasa Gaze i dijelova Zapadne obale. Americka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da su se predsjednici konzultirali o potrebi opremanja i obucavanja palestinskih snaga i o zajednickoj predanosti borbi protiv terorizma.

"Razgovarali su o tome da se s terorizmom i teroristima ne može flertovati. Mislim da je to bila jedna od kljucni tema razgovora, jer ih brine palestinska situacija i druge situacije u kojima bi terorizam mogao potkopati mir," kazala je.

Državna tajnica Rice danas ce u Moskvi razgovarati sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, te s predstavnicima Ujedinjenih naroda i Europske unije o medunarodnom mirovnom planu za Srednji istok. Predsjednik Putin nedavno je posjetio to podrucje i predsjednik Bush zahvalio mu je na njegovom radu na Srednjem istoku i pitanju Irana. Državna tajnica Rice izjavila je da je predsjednik Bush takoder sa svojim domacinom razgovarao o stanju demokracije u Rusiji i nedavnoj izjavi predsjednika Putina da je raspad Sovjetskog saveza bio najveca geopoliticka katastrofa 20. stoljeca.

XS
SM
MD
LG