Linkovi

Predsjednik Bush odao počast vojnicima palim u Drugom svjetskom ratu


Predsjednik Bush je obilježio obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata u Europi posjetom američkom groblju u Nizozemskoj.

Više od osam tisuća Amerikanaca sahranjeno je na tom groblju, pod zavijenim redovima bijelih križeva i Davidovih zvijezdi, s malenim američkim i nizozemskim zastavicama koje lepršaju ispred svakog groba. Veliki kameni toranj stoji ispred brončanog kipa majke koja žaluje za svojim izgubljenim sinom, s natpisom: 'Novi život iz ratnih uništavanja proglašava čovjekovu besmrtnost i nadu za mir'.

Neki od onih koji su to pokopani, ubijeni su tijekom oslobađanja ovog južnog dijela Nizozemske, krajem 1944., kada su se američke, britanske i poljske postrojbe borile da osvoje ključne mostove preko Rajne. Drugi su poginuli boreći se unutar Njemačke, tijekom završnog udara saveznika protiv nacista.

Predsjednik Bush se sastao s nizozemskim veteranima, odavši počast njihovoj hrabrosti i žrtvama njihovih palih suboraca: "Na današnji dan, slavimo pobjedu koju su oni osvojili i ponovno se obvezujemo pravoj istini koju su oni branili: da je sloboda prirođeno pravo čitavog ljudskog roda. Zahvaljujući njihovim žrtvama i pomoći hrabrih saveznika, ta je istina prevladala i krajem 20. stoljeća. Kročeći ka predstojećim godinama 21. stoljeća, Amerikanci i Europljani i dalje zajedno rade na donošenju nade i slobode mjestima gdje su one dugo bile zanijekane – u Afganistan, Irak, Libanon i diljem Srednjeg istoka."

Umjerenost ove ozbiljne svečanosti na nizozemskom američkom groblju u vidljivoj je suprotnosti s pobjedonosnom vojnom paradom, koja će sutra biti održana u Moskvi, gdje će ruski predsjednik Vladimir Putin biti domaćin čelnicima pedesetak država koje slave 60. obljetnicu poraza nacističke Njemačke. Tijekom svog posjeta Nizozemskoj, predsjendik Bush se susreo i s premijerom Janom Pieterom Balkenendeom i kraljicom Beatrix.

XS
SM
MD
LG