Linkovi

Bush: 'Sovjetska dominacija u Srednjoj i Istočnoj Europi nakon II svjetskog rata jedna od najvećih pogrešaka u povijesti'


Predsjednik Bush je izjavio da će sovjetska dominacija u središnjoj i istočnoj Europi nakon Drugog svjetskog rata biti upamćena kao "jedna od najvećih pogrešaka u povijesti". U glavnom gradu Litve Rigi, gospodin Bush je naglasio da saveznička pobjeda nad nacističkom Njemačkom nije okončala i opresiju u Europi, te da su baltički narodi bili na – citiramo – "dugom bdijenju patnje i nade tijekom skoro pedeset godina sovjetske okupacije nakon rata".

Istovremeno američki je predsjednik pohvalio baltičke zemlje za napredak koji su postigle otkako su se odvojile od Sovjetskog Saveza prije 14 godina. Nakon razgovora danas u Rigi s predsjednicima Litve, Latvije i Estonije, George Bush je ponovno naglasio važnost demokracije. Dodao je da će to pitanje postaviti i tijekom nadolazećih razgovora u Rusiji s predsjednikom Vladimirom Putinom kojem će reći da je u interesu Kremlja da za susjede ima demokratske zemlje.

Predsjednik Bush je izjavio da shvaća bolnu povijest baltičkih zemalja, te je pohvalio njihove nove demokratske vlade kao – citiramo – "nevjerojatno važne simbole onog što sloboda može značiti".

Ruski dužnosnici su se žalili na predsjednikovu uporabu riječi "okupacija" u opisivanju sovjetske vladavine u baltičkim zemljama. Američki predsjednik sutra će posjetiti Nizozemsku, a kasno navečer stići će u Moskvu, gdje će u ponedjeljak nazočiti svečanostima obilježavanja šezdesete godišnjice okončavanja Drugog svjetskog rata. Prije povratka u Washington George Bush će u utorak posjetiti i Gruziju.

XS
SM
MD
LG