Linkovi

Pred britanske izbore: Iako nepopularan, Blair naizgledniji pobjednik


Ispitivanja raspoloženja britanske javnosti ukazuju da ce britanski premijer Tony Blair lako osvojiti i treci mandat na parlamentarnim izborima u cetvrtak. No, iste ankete pokazuju da je gospodin Blair relativno nepopularna licnost zbog nezadovoljstva javnosti sudjelovanjem Britanije u ratu u Iraku, na celu sa Sjedinjenim Državama.

Prema anketi londonskog lista "Sunday Times", objavljenoj ovaj tjedan, vecina britanskih biraca vjeruje da je premijer Tony Blair lagao o opasnosti od oružja masovnog uništenja u Iraku kako bi opravdao sudjelovanje Britanije u irackom ratu, prije dvije godine. Takva oružja nikada nisu bila pronadena. Sam Blair, medutim, kaže da njegova vlada nikada nije falsificirala dokaze niti preuvelicavala opasnost od Iraka kako bi dobila podršku za rat. On, isto tako, ustraje da je slanje postrojbi u Irak bilo prava stvar koju je trebalo uciniti. "Znam da postoji neslaganje oko Iraka. To neslaganje nikad necemo uspjeti razriješiti. li, isto tako znam da je ispravno sada gledati prema buducnosti. U Iraku imamo demokratsku vladu; ta zemlja stvara drugaciju vrstu buducnosti za sebe, a mi bismo trebali stajati uz njih i pomoci im da to ucine," kazao je Blair.

No, Michael Howard, celnik glavne oporbene Konzervativne stranke, nada se da ce se sumnje biraca oko Tonyja Blaira pretvoriti u promjenu vlade nakon opcih izbora. "Imate situaciju da o jednoj jedinoj stvari o kojoj je gospodin Blair zauzeo cvrst stav u zadnjih osam godina – odlazak u rat! – on nije bio u stanju govoriti istinu. Prema tome, naravno da je karakter postao važno pitanje ovih izbora. U ovim je izborima na vagi povjerenje … a tako i treba biti," izjavio je Howard.

Medutim, nedavna ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da lijeva od centra Laburisticka stranka gospodina Blaira uživa u 3 do 8 posto vecoj podršci od Konzervativaca, a još i vecoj u odnosu na centristicke Liberalne demokrate. analiticari kažu da ce se to najvjerojatnije pretvoriti u veliku parlamentarnu vecinu za gospodina Blaira, koji je na položaju premijera od 1997, a sada se bori za dosad nevideni treci mandat za Laburiste.

Politolog Vincent Bogdanor sa Sveucilišta Oxford kaže da Laburisti vode po popularnosti djelomice i zato što Iracki rat – kojemu se vecina Britanaca protivi – nije veliko pitanje u predizbornoj kampanji. "Iracko pitanje nije u Britaniji svakome prva stvar na umu. Ono je pitanje koje zabrinjava 'politicki opsesivne' – medije, ljude poput mene koji to komentiraju. No, za prosjecnog biraca, to je nešto što se dogodilo u prošlosti. To je gotovo i prošlo i za njih nije prijelomno pitanje," objašnjava Bogdanor.

Vecina politickih analiticara kaže da napadi Konzervativne stranke na vjerodostojnost Tonyja Blaira nisu uvjerljivi jer je gospodin Howard i sam podržavao britansku odluku da sudjeluje u irackom ratu, prije dvije godine. Vincent Bogdanor kaže da su Laburisti u snažnom položaju po ekonomskim pitanjima. Kako kaže, pod vodstvom Tonyja Blaira, Laburisti su stekli ugled kao umjerena stranka, odana velikodušnim i kompetentnim programima javne potrošnje. Istodobno, istice profesor Bogdanor, Laburisti su vodili britansku ekonomiju dovoljno dobro kroz zadnjih osam godina da u ocima javnosti izgledaju kao stranka s reputacijom za ekonomsku kompetenciju, odliku koja je ranije bila pripisivana Konzervativcima.

Skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da su domaca pitanja koja su dominirala kampanjom ostavila vrlo malo mjesta za rasprave o gradanskim slobodama i o britanskom antiteroristickom zakonu, koji je Parlament usvojio nakon teroristickih napada u rujnu 2001. na Sjedinjene Države.

Neil Durkin iz organizacije Amnesty International, cije je sjedište u Londonu, kaže: "Politicki dijalog je uistinu centristicki i cvrsto uhvacen u rasprave o zdravstvu, obrazovanju i ekonomiji. Imigracija i azil donekle se nadu u raspravama. Ali, na žalost, antiteroristicki zakon i gradanske slobode – ne. Mislim da je na organizacijama za ljudska prava, poput Amnesty International, da vrate to pitanje u središte rasprava nakon izbora."

Vecina analiticara ocekuje da ce biraci po treci puta premijerski položaj dati Tonyju Blairu. Ukoliko se to dogodi, mnogi analiticari kažu da bi gospodin Blair mogao odluciti da mu je deset godina na vlasti dosta, te dati ostavku nakon dvije ili tri godine kako bi otvorio prostor za nasljednika, najvjerojatnije njegovog vlastitog ministra financija Gordona Browna.

XS
SM
MD
LG