Linkovi

Bush i Blair o Iraku (17/11/04) - 2004-11-17


Predsjednik George Bush i britanski premijer Tony Blair razgovarali su u Washingtonu o nizu pitanja, uključujući i situaciju u Iraku. Dvojica su se državnika sastali dok su američke i iračke snage nastavljale operaciju usmjerenu na eliminiranje pobunjenika i terorista u Faludži, koju je naredio irački premijer Iyad Allawi.

redsjednik Bush je kazao da će operacija u Faludži, kao i drugi napori koalicije pomoći u jačanju stabilnosti u Iraku, potrebne za održavanje izbora za prijelazno zakonodavno tijelo u siječnju.

"Premijer Allawi odobio je vojne operacije s ciljem čišćenja Faludže preostalih pristaša Saddama Husseina i stranih terorista. Američke i iračke snage u proteklih su nekoliko dana ostvarile znatan napredak. Naša koalicija obučava iračke snage sigurnosti, koje hrabro obavljaju svoj posao, te preuzimaju sve veću odgovornost za sigurnost svoje zemlje. ….Sjedinjene Države i Britanija također su pokazale da su predane pomoći Iračanima da ostvare svoju slobodu i da brane sigurnost svijeta. I dalje ćemo stajati uz naše prijatelje i dovršit ćemo posao," rekao je predsjednik Bush.

Premijer Blair je kazao da koalicija mora dovršiti svoju misiju kako bi Irak doista bio demokratski i stabilan.

"Uopće ne sumnjam da ćemo, bez obzira kakve nam poteškoće budu predstavljali teroristi i pobunjenici, te pristaše Saddama Huseina, nadići te poteškoće – mi sami, multinacionalne snage i iračka vlada – i osigurati da Irak bude demokratska, stabilna država koju, znam to, većina Iračana želi," rekao je premijer Blair.

Prijelazno iračko zakonodavno tijelo, čiji će članovi biti izabrani u siječnju, sastavit će trajni irački ustav, koji će biti ratificiran na referendumu tijekom sljedeće godine, a zatim će se prije kraja godine održati i izbori za novu iračku vladu.

XS
SM
MD
LG