Linkovi

Britanci za 'mekšu' strategiju u Iraku (15/4/04) - 2004-04-15


Pred sutrašnji sastanak predsjednika Busha i britanskog premijera Tonya Blaira, britanski stručnjaci za obranu i vanjsku politiku ukazuju da bi premijer trebao pozvati Washington da u Iraku primjeni "mekšu" vojnu taktiku i da omogući Ujedinjenim narodima veći angažman u toj zemlji.

Suradnici premijera Blaira kažu da se premijer i predsjednik Bush slažu u osnovnom pristupu Iraku, uključujući i prijenos vlasti 30. lipnja. No, britanski stručnjaci također ukazuju da bi premijer trebao u Washingtonu izraziti zabrinutost zbog američke taktike u Iraku, koju mnogi Britanci smatraju prenasilnom i kontraproduktivnom. Bivši dužnosnik britanske vojske Timothy Garden kaže da među britanskim časnicima vlada određena uznemirenost.

"Ukoliko pokušavate promicati vladavinu zakona i poboljšati sigurnosnu situaciju, onda to vjerojatno nećete raditi tako da masovno ubijate Iračane u njihovim gradovima," istaknuo je.

Gospodin Garden kaže da su Britanci također nezadovoljni zato što, iako imaju gotovo devet tisuća vojnika u Iraku, nemaju gotovo nikakvog utjecaja na politiku koalicije.

"Nismo zadovoljni kada su nam snage izložene opasnosti, a nemamo nikakvog utjecaja na to kako se kampanja u Iraku vodi. A njeno je vođenje u zadnjih godinu dana pokazalo takvu nesposobnost da se to gotovo ne može vjerovati," rekao je gospodin Garden.

Oporbena Konzervativna stranka slaže se da bi premijer Blair trebao od predsjednika Busha zahtijevati da Britanija dobije veću ulogu u donošenju odluka koalicije. Određeni britanski stručnjaci također predlažu da se Ujedinjenim narodima omogući veći angažman u Iraku. Bivši britanski veleposlanik pri svjetskoj organizaciji Crispin Tickell pozdravlja američku podršku usvajanje nove rezolucije Ujedinjenih naroda, kojom bi se u Iraku angažiralo više zemalja.

"Mislim da je trenutak da počnemo više misliti o Ujedinjenim narodima, a manje o NATO savezu. Moramo u Irak dovesti Ujedinjene narode da bi se udaljili od ovih promašaja," kazao je veleposlanik Tickell.

Premijer Blair danas će razgovarati s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom o većoj ulozi svjetske organizacije u Iraku. Sutra će pak, u Bijiekoj kući osim Iraka, s predsjednikom Bushom razgovarati o srednjoistočnom mirovnom procesu i njegovoj važnosti za suzbijanje militantnih islamskih pokreta.

XS
SM
MD
LG