Linkovi

Od 2008, preko američko-kanadske granice samo s putovnicom?


Američko-kanadska granica, duga oko devet tisuća kilometara, vjerojatno je najotvorenija granica na svijetu. Godišnje je prijeđu – bez pasoša – deseci milijuna Amerikanaca i Kanađana. Trgovinska razmjena dvije zemlje iznosi više od 445 milijardi dolara.

No, izrazita otvorenost ove granice došla je u pitanje nakon što je Washington najavio da će od 2008. prilikom prijelaza iz države u državu svatko morati pokazati putovnicu. Kako iz Vancouvera, grada na zapadu Kanade, javlja Craig McCullogh, mnoge je Kanađane ovo vrlo zabrinulo.

Nova je odredba rezultat terorističkih napada od 11. rujna. Zakon koji predviđa obavezno pokazivanje putovnice prilikom ulaza odnosno izlaza iz Sjedinjenih Država usvojen je krajem prošle godine. Kanadski premijer Paul Martin nedavno je iskazao zabrinutost svojih zemljaka ovim riječima: "Kao što znate, ovaj se zakon ne odnosi samo na Kanađane već i na same Amerikance. No, o ovoj se mjeri – kao što sam čuo u medijima – već sa skepsom izjasnio i sam američki predsjednik. Razgovarat ću s njim o ovom problemu."

25 posto turista u Vancouveru, najvećem kanadskom gradu na obali Tihog oceana, su Amerikanci. Vancouver je popularno odredište na krstarenjima čiji je krajnji cilj Aljaska. Turistički djelatnik Rick Antonson žali se što političari često ignoriraju turizam – kada nastoje riješiti probleme iz sigurnosne sfere. "Važnost turizma često se zanemaruje. Ignorira se broj novootvorenih radnih mjesta, naš prilog ekonomiji – novi hoteli, novi kongresni centri, restorani, razne atrakcije… Iako smo svjesni važnosti javne sigurnosti, ne želimo da ovaj zakon na kraju našteti i američkom i kanadskom turizmu" - kaže Rick Antonson.

Darcy Rezac, direktor lokalne trgovačke komore, kaže da će angažirati lobiste koji će u Washingtonu raditi na tome da se spriječi uvođenje obavznog nošenja putovnica, prilikom prijelaza granice. Međutim, nisu svi nezadovoljni.

John Phillips, čelnik kanadsko-američke trgovinske udruge za malogranični promet, smatra da je problem zapravo lako rješiv. Treba aplicirati za takozvanu NEXUS putovnicu, koja se odnosi na maloganični promet. U tom slučaju, neće biti potrebne dugotrajne inspekcije i pregledi vozila na granici – kaže John Phillips. Kako 90 posto Kanađana živi u blizini granice sa Sjedinjenim Državama, problem s Nexus putovnicom mogli bi imati jedino oni koji se spontano, nepripremljeni upute na granični prijelaz.

"Problem će biti za ljude koji recimo na brzinu donesu odluku da žele otići u obližnji američki gradić na pizzu ili na hockey utakmicu … Ili recimo ako vam dođu rođaci iz unutrašnjosti koji nemaju pasoš. U tom slučaju, ni neće moći prijeći granicu" - kaže John Phillips.

Prema kanadskim statistikama – tek 40 posto Kanađana ima putovnicu, dok putovnicu posjeduje manje od četvrtine građana Sjedinjenih Država. Predsjednik George Bush nedavno je izjavio da obavezno pokazivanje putovnice na kanadsko-američkoj granici možda nije najbolje riješenje te da će se ispitati alternativni pristupi ovom problemu.

XS
SM
MD
LG