Linkovi

Kanada ograničava poštansku prodaju generičkih lijekova američkim umirovljenicima (7/1/05)  - 2005-01-07


Dnevnik Washington Post piše o odluci kanadskog ministra zdravstva da se ograniči prodaja generičkih lijekova iz Kanade američkim kupcima, putem pošte.

Mnogi u Kanadi smatraju da je vlada donijela ovu odluku pod pritiskom Washingtona.

U čemu je problem? Prošle je godine gotovo 2 milijuna Amerikanaca, uglavnom ljudi starije dobi, liječničke recepte za lijekove slalo u Kanadu, gdje bi ih lokalni liječnici odobrili i poštom u Sjedinjene Države poslali – mnogo jeftinije, generičke lijekove. U Kanadi su, naime, mnogi lijekovi jeftiniji za 30 do 40 posto.

Američke su se farmaceutske tvrtke pobunile protiv ove prakse – ali su, s druge strane, lokalne vlasti u mnogim saveznim državama otvoreno savjetovale svojim građanima da kupuju lijekove u Kanadi. Bijela kuća se protivi kupnji lijekova u Kanadi – iz navodno sigurnosnih razloga.

No, Bijela je kuća jučer odbacila navode da je predsjednik Bush izravno tražio od premijera Paula Martina da zabrani slanje generičkih lijekova preko granice. “Kanada s 33 milijuna stanovnika ne može biti apoteka za zemlju u kojoj živi 295 milijuna ljudi” – ovako je problem sažeo jedan dužnosnik kanadskog ministarstva zdravstva.

******

Dnevnik New York Times piše o kineskom automobilu koji će se od 2007. prodavati u Sjedinjenim Državama. Zanimljivo je to da je ugovor o plasmanu automobila s Kinezima postigao poduzetnik iz New Yorka, Malcom Bricklin, poznat po tome što je krajem devedesetih u Ameriku uvezao jugoslavenski Yugo.

Bricklin najavljuje uvoz do 250 tisuća kineskih automobila godišnje, a među pet modela među kojima će biti dva sedana i jedan terenac. Promatrači kažu da se kineski proizvođač automobila, tvrtka Chery, nalazi pred izazovom zadržavanja niskih cijena s istodobnim ispunjavanjem rigoroznih američkih standarda. Chery je osmi najveći proizvođač automobila u Kini, a nedavno se našao i pod tužbom južnokorejskog Daewooa koji tvrdi da je Chery kopirao njegov model malog automobila. Tvrtku Chery iz istog razloga tuži i General Motors, a u prošlosti se na sličnu praksu kineske kompanije žalio i Volskvagen.

Malcolm Bricklin se nada da će – nakon prvih pet godina – godišnje u Americi biti prodano oko milijun kineskih vozila. Iako članak u New York Timesu navodi izjave nekoliko analitičara koji su skeptični glede kineskih šansi na Američkom tržištu, autor članka zaključuje da su prije tridesetak godina slične sumnje postojale i u vezi s šansama japanskih i korejskih proizvođača automobila, koji su na kraju postali vrlo uspješni.

XS
SM
MD
LG