Linkovi

Predsjednik Bush nastoji poboljšati odnose sa Kanadom (30/11/04) - 2004-11-30


Predsjednik George Bush danas počinje službeni posjet Kanadi. Odnose dvaju susjeda posljednjih mjeseci obilježava izvjesna napetost, zbog kanadskog protivljenja američkoj invaziji na Irak.

Ne toliko davno, američko-kanadski su odnosi bilo izrazito skladni – recimo prije nešto manje od dvadeset godina, tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i kanadski premiejr Brian Mulroney čak su i zapjevali nakon službenog susreta.

Danas, na ulicama Toronta, mnogi iskazuju izrazitu sumnju u aktualnog američkog predsjednika. "Bila sam vrlo razočarana kada je Bush pobijedio, vrlo tužna. Nije mi jasno kako Amerikanci mogu glasati za nekoga tko je napravio toliko mnogo grešaka” – kaže jedna prolaznica.

Prema nedavnoj anketi, 45 posto Kanađana ima negativno mišljenje o Sjedinjenim Državama. 1981. godine, negativno je mišljenje o Americi imalo samo osam posto Kanađana.

Michael Adams, kanadski stručnjak za ispitivanje javnog mnijenja, kaže da razlike između dvije zemlje nisu ograničene samo na Irak. Tu su i drugačiji stavovi o nizu takozvanih društvenih pitanja – primjerice primjerenosti smrtne kazne kao i legalnosti istospolnih brakova, koji su dopušteni o nekoliko kanadskih provincija. "Sjedinjene se Države kreću jednim jedinstvenim, osebujnim pravcem, ali ne i Kanada i Europa” – smatra Michael Adams.

No, posjet predsjednika Busha predstavlja priliku za poboljšanje službenih odnosa dvije zemlje. Kanada će ponuditi svoje promatrače koji će pratiti tijek iračkih izbora, krajem siječnja. Obje će zemlje pojačati zajedničke napore da se riješi niz bilateralnih prijepora s područja trgovinske razmjene – prijepora koji bi mogli štetiti kanadskoj ekonomiji.

David Frum, koji radi u washingtonskom Institutu American Enterprise, o tome kaže: "Više od trećine kanadske ekonomije temelji se na izvozu, odnosno uvozu. Više od osamdeset posto te aktivnosti trgovinska je razmjena upravo s Amerikom."

Bijela kuća se nada da će nakon uspješnog posjeta Kanadi, sljedeće godine doći do isto tako uspješnih predsjednikovih posjeta europskim zemljama – što bi rezultiralo poboljšanim vezama s tradicionalnim saveznicima.

XS
SM
MD
LG