Linkovi

Amerikanci


Komentar Amerikanci kanadskog radio novinara Gordona Sinclaira prvi put je emitiran na jednom torontskom radiju 5. lipnja 1973. godine. Bilo je to vrijeme kad su Sjedinjene Države bile sučeljene s mnogim društvenim problemima, a medjunarodni ugled zemlje bio je - ponajviše zbog rata u Vijetnamu - na prilično niskim granama. Amerikanci Gordona Sinclaira postali su svojevrsni radijski fenomen: odmah su reemitirani na tisućama radio-postaja širom Sjedinjenih Država i Kanade, tekst je čak snimljen u nekoliko verzija na gramofonske ploče. Amerikanci ni danas, skoro četrdeset godina kasnije, nisu zaboravljeni, a najčešće se emitiraju u Sjedinjenim Državama na Memorial Day - odnosno, Dan sjećanja na Amerikance poginule u ratovima. Tekst je na hrvatski preveo Zdenko Novački.

Gordon Sinclair: Amerikanci

Američki dolar jutros je opet izgubio na vrijednosti na burzama u Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji. U Njemačkoj je pao na svoju najnižu razinu u povijesti, a od 1971. godine izgubio je čak 41% svoje vrijednosti. Ja kao Kanađanin smatram da je došlo vrijeme da netko o Amerikancima progovori kao o najnesebičnijem i vjerojatno najmanje poštovanom narodu na cijelom svijetu.

Još prije šezdeset godina, kad sam po prvi puta počeo čitati novine, čitao sam o poplavama Žute rijeke i Yangtzea. I tko je pritekao ljudstvom i novcem u pomoć? Amerikanci! Eto tko! Pomogli su kontrolirati poplave Nila, Amazone, Gangesa i Nigera. Danas je bogato zemljište oko rijeke Mississipi pod vodom, a nijedna strana zemlja nije poslala ni dolara pomoći. Njemačka, Japan - u nešto manjoj mjeri - Britanija i Italija, izvučene su iz ratnih ruševina od Amerikanaca koji su u te zemlje ubacili milijarde dolara i oprostili milijarde u dugovima. Nijedna od ovih zemalja danas ne plaća ni kamatu na preostali dug Sjedinjenim Državama.

Kad je francuskom franku prijetila propast 1956. godine, Amerikanci su ga izvukli, a za to su nagrađeni uvredama na pariškim ulicama i prevarama trgovaca i taksista. Bio sam tamo,vidio sam. Kad daleke gradove pogodi potres, Sjedinjene Države priskaču u pomoć. Managva, u Nikaragvi, najnoviji je primjer. A dosad ovog proljeća 59 američkih zajednica pogodjeno je tornadima. Nitko iz inozemstva nije pritekao u pomoć.

Marshallov plan. Trumanova politika... sve je to ubacivalo milijardu za milijardom dolara u obeshrabrene zemlje. A sad novine u tim zemljama pišu o dekadentnim Amerikancima ratnim huškačima. Isto tako volio bih vidjeti neku od tih zemalja, koje se sad vesele padu američkog dolara, da pokuša sama izgraditi zrakoplov. Hajde, da čujemo! Ima li ijedna zemlja na svijetu zrakoplov koji se može nositi s Boeingovim Jumbo Jetom, Lockheedovim Tristarom ili McDonald Douglasovim DC-10? Ako ima, zašto ih onda ne koristi? Zašto svi strani avio-prijevoznici, osim Rusa, koriste američke zrakoplove? Zašto nijedna druga zemlja uopće ni ne razmišlja o slanju čovjeka na mjesec?

Japanska tehnika može napraviti radio. Njemačka - automobil. A kad govorimo o američkoj tehnici - onda imamo ljude koji su se spustili na mjesec i to u nekoliko navrata... i potom sigurno vratili kući. Vi govorite o skandalima, a Amerikanci svoje skandale stavljaju u izlog da ih svatko može vidjeti. Čak ne progone ni one koji izbjegavaju služenje vojnog roka. Većina njih je tu na našim ulicama u Torontu...i ako ne krše kanadske zakone, žive mirno...primaju američke dolare od roditelja i troše ih tu kod nas.

Kad se Amerikanci izvuku iz ove teške situacije... kao što i hoće...tko bi im mogao zamjeriti ako kažu "K vragu i ostatak svijeta". Neka netko drugi kupuje tuđe obveznice. Neka netko drugi popravlja brane u stranim zemljama i gradi zgrade koje se neće srušiti od potresa.

Kad su se željeznički sustavi u Francuskoj, Njemačkoj i Indiji raspadali, Amerikanci su ih obnovili. Kad su željeznice u Pennsylvaniji i New Yorku išle u bankrot, nitko im nije posudio ni stari teretni vagon. Obje željeznice jos su uvijek bez novca. Mogu vam nabrojiti pet tisuća slučajeva kad su Amerikanci pritekli drugima u pomoć. A možete li vi meni navesti samo jedan primjer kad je netko priskočio u pomoć Amerikancima? Ne vjerujem da je stigla bilo kakva pomoć čak ni nakon potresa u San Franciscu. Naši susjedi sami su se s time sučelili i ja sam jedan od Kanađana kojem je ovog dosta i ne zelim slušati da se o njima tako više govori. Oni će iz ovoga izići s visoko uzdignutom zastavom. I kad iziđu, imat će pravo pokazati 'dugi nos' onim zemljama koje uživaju u njihovim trenutnim poteškoćama. Nadam se da Kanada nije jedna od tih zemalja. No ima mnogo uskogrudnih i samodopadnih Kanađana.

I na kraju, na 48. godišnjem zasjedanju Američkog Crvenog križa u New Orleansu rečeno je da je ova organizacija ostala bez novaca...Ovogodišnje katastrofe...a jos nije ni polovica godine prošla...odnijele su sav novac i nitko,baš nitko, nije pomogao.

XS
SM
MD
LG