Linkovi

Freedom House o slobodi medija u Hrvatskoj i Sjedinjenim Državama


Freedom House, američka ne-vladina organizacija koja promiče demokraciju na globalnom planu, objavila je godišnje izvješće o slobodi tiska u svijetu. Hrvatska se – na popisu više od 190 zemalja – “popela” s 84. na 82. mjesto. Freedom House je i dalje smatra državom u kojoj su mediji “djelomično slobodni”.

Upitali smo Magdalenu Assenovu, koja radi u Freedom Houseu, o njezinom očekivanjima u vezi situacije u Hrvatskoj.

Magdalena Assenova: Očekujem da će Hrvatska u vrlo bliskoj budućnosti postići napredak, od zemlje s djelomično slobodnim medijima prema potpunoj slobodi medija. Važno je da se postigne potpuna jasnoća odnosno transparentnost, kada je u pitanju vlasništvo nad pojedinim listovima, radio ili televizijskim kućama. Također je važno da se postigne jasno razgraničenje između sadržaja medijskog izvještavanja i poslovnih interesa vlasnika.

Kada je u pitanju sloboda medija, Freedom House zemlje grupira u tri kategorije – “slobodne”, “djelomično slobodne” i neslobodne”. 17 posto svjetskog stanovništva živi u zemljama koje se mogu pohvaliti slobodnim medijima. 38 posto stanovnika svijeta živi u državama koje su po tom pitanju “djelomično slobodne”, dok 45 posto ukupnog svjetskog stanovništva živi u zemljama gdje mediji uopće nisu slobodni.

Prvo mjesto na popisu dijele Finska, Island i Švedska. Sjedinjene Države, Kanada, Latvija, Estonija, Dominikanska Republika i Barbados dijele 24. mjesto. Posljednje mjesto na popisu od 194. zemlje pripada Sjevernoj Koreji, iznad koje su se "smjestile" Eritreja, Libija, Burma, Kuba i Turkmenistan.

Mediji su slobodni u zemljama Zapadne Europe – osim Italije i Turske, gdje su djelomično slobodni. Sloboda medija postoji i u nizu zemalja Središnje Europe kao i u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Sloboda medija ne postoji na Srednjem istoku – u toj regiji sloboda medija postoji jedino u Izraelu – te u dijelovima Afrike, Azije i Srednje Amerike. Djelomično slobodni mediji postoje u nizu zemalja koje su prije bile u sastavu Sovjetskog saveza, na Balkanu te u brojnim državama u razvoju.

Freedom House napominje da je u odnosu na prethodnu godinu “zabilježen izvjestan napredak u nizu zemalja”. Međutim, u Sjedinjenim Državama i nekim drugim zemljama Zapadne hemisfere došlo je do nazadovanja kada je u pitanju sloboda medija. Općenito gledano, nastavlja se “trogodišnji negativni” trend. Primjeri za to su Pakistan, Kenija, Meksiko i Venezuela, gdje se položaj medija znatno pogoršao.

U vezi s američkom medijskom scenom, u izvješću Freedom Housea piše: “Iako Sjedinjene Države i dalje ostaju jedna od najboljih zemalja kada je u pitanju sloboda medija, bodovni rezultat koji je ta zemlja osvojila ove godine niži je u odnosu na prethodnu. Razlog za to je nekoliko sudskih slučajeva kojima je cilj prisiliti novinare da otkriju svoje povjerljive izvore informacija, odnosno da sudu predaju bilješke ili druge materijale kojima su se služili pri pisanju članaka.”

Glas Amerike izvještavao je u više navrata o sudskom postupku protiv dvoje novinara Judith Miller, novinarke dnevnika New York Times, i Matta Coopera, novinara tjednika Time, koji su odbili ispuniti sudski nalog o odavanju povjerljivog izvora iz Bijele kuće, koji im je dao podatke koji su se odnosili na nacionalnu sigurnost.

“Uz to” – nastavlja se u izvješću Freedom Housea – “pojavile su se i sumnje o vladinom utjecaju na sadržaj pojedinih medijskih izvješća, nakon što je otkriveno da je nekoliko političkih komentatora primilo od vladinih agencija novac, u cilju medijskog promicanja pojedinih inicijativa vlade predsjednika Georgea Busha."

Prije nekoliko mjeseci, mediji su izvjestili da su dva konzervativna politička komentatora, koji se često pojavljuju na radiju i televiziji te pišu za novine – primili “novčane priloge” od strane ministarstava obrazovanja odnosno zdravstva, za pohvalno pisanje o reformi školstva i vladinom programu promidžbe stupanja u brak – u odnosu na razvod.

Freedom House završava svoju analizu stanja u svijetu zaključkom svog direktora Jennifer Windsor: “Čak i u stabilnim demokracijama, sloboda medija nije zajamčena i ne može se uzeti zdravo za gotovo. Sloboda medija mora biti kontinuirano branjena i njegovana”.

XS
SM
MD
LG