Linkovi

'Reklamiranje vjere' - previše kontroverzno za američke medije (24/1/05) - 2005-01-24


Dnevnik "Christian Science Monitor" piše o uglavnom neuspješnim pokušajima crkvi i vjerskih organizacija da objavljuju reklame o američkim medijima, uglavnom u novinama i na televiziji.

Časopis Rolling Stone je primjerice nedavno odbio objaviti reklamu za novo izdanje Biblije. Televizijske mreže CBS i NBC odbile su objaviti reklamu Ujedinjene Crkve Isusa Krista, protestantske denominacije, koja poziva ljude koji inače ne odlaze u crkvu da posjete jednu od njihovih.

Crkve tvrde da se radi o svojevrsnoj cenzuri, dok uredništva novina i televizijska mreža podsjećaju da imaju pravo odbiti bilo koju reklamnu ponudu, bez obzira na činjenicu da se radi o plaćenom oglasnom prostoru.

Charles Haynes, iz Centra za prvi amandman pri organizaciji Freedom Forum, koja prati problematiku iz područja slobode tiska, upozorava da “reklama od strane vjerske organizacije nije isto što i reklamiranje zobenih pahuljica. Promicanje vjere na javnoj sceni dovodi do sukoba. Na žalost, u Americi se danas ljudi lako vrijeđaju – pogotovo ako imaju dojam da im se ‘natura’ tuđa vjera. Mediji prije svega ne žele uvrijediti građane, a tek onda razmišljaju o slobodi govora” – kaže ovaj stručnjak.

******

Dnevnik "International Herald Tribune" piše o prijeporima do kojih je došlo u Izraelu nakon što je za guvernera državne banke, Banke Izraela, imenovan Amerikanac Stanley Fischer, ekonomist i bankar, dosadašnji dopredsjednik upravnog odbora financijske korporacije Citigroup.

Stanley Fischer, koji je svojedobno bio član uprave Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, je podrijetlom Židov.

Kao i svaka zemlja s velikom dijasporom, i Izrael želi da se u njemu nastani što više uspješnih Židova sa svih strana svijeta. No, kod starosjedilaca ubrzo dolazi do podvojenih osjećaja – piše "International Herald Tribune". Jer, Stanley Fischer je ipak stranac – koji nije prošao kroz vojsku, koja je obavezna za gotovo sve građane, a nije niti proživio niz svakodnevnih, jedinstvenih problema s kojima se susreću građani te zemlje.

“Ne može našu sudbinu krojiti čovjek koji nikad ovdje nije živio. Zar nije dovoljno što je najveća privatna banka u vlasništvu žene s Floride, koja ima flotu brodova za krstarenje” – napisao je nedavno komentator najvećeg irzaelskog lista Haaretz.

Jedan drugi komentator ovako je prokomentirao prijepor oko stranca-guvernera: “U načelu, mi želimo da uspješni Židovi sa Zapada dođu živjeti u Izrael. No ako do toga zaista dođe – oni će starosjediocima uzeti sve dobre poslove. I još će im zapovjedati što da rade. Izraelci na to nisu navikli.”

XS
SM
MD
LG