Linkovi

Postoji izravna veza između slobode tiska i ekonomske razvijenosti (28/11/02) - 2002-11-28


Prema novoj knjizi u izdanju Svjetske banke Sloboda govora – uloga masovnih medija u ekonomskom razvoju, postoji izravna veza između slobode tiska i ekonomske razvijenosti.

Svjetska Banka tvrdi da slobodni i neovisni tisak može razotkriti korupciju i dati priliku ljudima da iskažu svoja mišljenja. Sloboda tiska pomaže djelovanju tržišta zahvaljujući pouzdanijim ekonomskim informacijama. Jedan od pisaca knjige, ekonomist-nobelovac Joseph Stiglitz tvrdi da je znanje javno dobro te da treba biti svima dostupno, posebice u zemljama bez raširene mogućnosti korištenja novih tehnologija poput interneta.

Nadalje, autori nalaze da su zemlje sa slobodnim medijima bogatije od onih u kojima su mediji sputani, te citiraju studiju organizacije Freedom House, po kojoj je najniža razina slobode tiska u najsiromašnijim zemljama juga, posebice na Srednjem istoku, Africi i djelovima Azije. U 2000. godini, prema navedenoj studiji, Bjelorusija i Zimbabve doživjeli su ekonomsko nazadovanje i niz ograničenja slobode izražavanja dok su Estonija i Tajvan visoko ocijenjene za slobodu medija kao i za ekonomski rast.

Gospodin Stiglitz, inače profesor svučilišta Columbia u New Yorku, kaže da u mnogim zemljama u razvoju ne postoji volja za razdvajanjem poslovnog i izvestiteljskog rada medija. "Podjela između poslovnog dijela, izvještavanja, i redakcijskih komentara je osjetljiva. Zidovi između navednih dijelova ponekad nisu dovoljno visoki".

Stiglitz je također zabrinut oko sve veće koncentracije vlasništva privatnih medija u razvijenim zemljama kao i u zemljama u razvoju. Ko-autorica knjige Roumeen Islam, voditeljica Instituta Svjetske banke, kaže da Svjetska banka ne želi nametati svoje mišljenje onima koji se s njom ne slažu. "Naš zadatak je ukazati ljudima koliko utjecaj imaju informacije na ekonomski razvoj. Međutim, koliki je protok informacija u pojedinoj zemlji ne može se promatrati izolirano od onog što ljudi žele".

Da bi se smanjilo siromaštvo, ističu pisci, mora se omogućiti lakši pristup informacijama, a i njihova kvaliteta mora biti poboljšana.

XS
SM
MD
LG