Linkovi

Reakcije Amerikanaca na objavljivanje video-trake s bin Ladenom (14/12/01) - 2001-12-14


Objavljivanje video snimke na kojoj se vidi reakcija Osame bin Ladena na terorističke napade od 11. rujna izazvalo je brojne komentare u New Yorku. Analitičari vjeruju da su i Amerikanci i cijeli svijet trebali za sebe vidjeti tu snimku.

Video-traka sa snimkom bin Ladena, kako sjedi sa svojim suradnicima i opisuje što je znao o napadima unaprijed i zatim izražava zadovoljstvo zbog njihovih smrtonosnih posljedica, svakako nije bila dobrodošlo iskustvo za stanovnike New Yorka.

No, David Yamins, lokalni psihijatar, vjeruje da su Njujorčani trebali vidjeti tu snimku. Amerikanci su – kaže on – morali sami vidjeti karaketer osobe koja se nalazi na čelu terorističke mreže al-Qaida.

"Bolno je vidjeti zlo na djelu. Mislim da je vrlo uznemirujuće vidjeti bin Ladena i njegove pomagače kako, s jedne strane, govore o napadu i kako su za njega unaprijed znali, a s druge napad predstavljaju kao vjerski čin. No, mislim da je to bilo važno da bismo znali kako zlo funkcionira. A taj čovjek i njegova organizacija doista su zli i važno je da Amerikanci to shvate," rekao je.

Drugi stručnjak, Paul Levinson, profesor komunikacija i medija na sveučilištu Fordham u New Yorku, bio je, kako kaže, više zaprepašten bin Ladenovim ponašanjem, nego njegovim riječima.

"Smijuljenje, zadovoljstvo koje iskazuje dok govori o strašnim događajima od 11. rujna. Na neki način, ne-verbalni aspekti njegovog ponašanja stravičniji su od njegovih riječi – primjerice, dok sjedi i govori o tim “divnim događajima,” liže prste”! Važno je da svijet to vidi, jer će mu to dati osjećaj da je donekle došao kraj," rekao je.

S druge strane, ističe profesor Levinson, objavljivanje video-snimke moglo bi dovesti do novih nasilnih napada na muslimane, jačajući kulturne predrasude koje su se pojavile kod nekih nakon napada 11. rujna. Profesor Levinson nada se da će ljudi shvatiti da bin Laden ne predstavlja veliku većinu muslimana.

"Jedna od stvari koju sam pomislio dok sam gledao snimku bila je da je sve izgledalo kao scena iz Starog ili Novog zavjeta, neka drevna saga o ljudima koji pričaju o pobjedama nad moćnim neprijateljem. Mislim da je to Amerikancima prilično odbojno. Treba isto tako istaknuti da bin Laden i njegovi suradnici, iako se pozivaju na islam, ipak ne predstavljaju islam." kazao je.

Nitko nije siguran hoće li bin Laden ikada biti izveden pred sud. No, stručnjaci se slažu da će snimka bin Ladena biti ključna za formiranje javnog mišljenja. Oni se također nadaju da će zemlje koje su prije bile skeptične prema američkom ratu protiv terorizma, sada uvidjeti potrebu da ga podrže. Što se tiče obitelji, koji su izgubile najbliže u terorističkim napadima, psiholozi vjeruju da će upravo njima nova snimka bin Ladena biti vrlo korisna. Kako kažu, vidjeti lice neprijatelja u njegovom najgorem izdanju može biti oblik terapije, koji bi kod mnogih traumatiziranih mogao potaknuti oporavak.

XS
SM
MD
LG