Linkovi

Inauguracija pape Benedikta XVI


Bivši kardinal Joseph Ratzinger danas će i formalno biti inauguriran u papu tijekom mise na Trgu svetog Petra. Misi će nazočiti čelnici brojnih zemalja, europsko plemstvo, velikodostojnici drugih vjera i oko pola milijuna hodočasnika. Njemačko izaslanstvo predvode kancelar Gerhad Schroeder i predsjednik Horst Koehler. Izaslanstvo Sjedinjenih Država predvodi guverner Floride i brat američkog predsjednika, Jeb Bush.

Očekuje se da će nakon mise poglavar Rimokatoličke crkve biti provezen po Trgu svetog Petra u otvorenom automobilu. Jučer, na sastanku s novinarima, papa Benedikt XVI izjavio je da želi imati otvoren dijalog s medijima kao i njegov prethodnik papa Ivan Pavao II.

Papa Benedikt XVI, bivši kardinal Joseph Ratzinger, prošle je 24 godine bio poznat kao čuvar crkvene doktrine. Sada je postao duhovni vođa više od milijardu katolika. No, on u tu ulogu unosi oštre i kontroverzne stavove koje je izražavao i ranije.

Dan prije izbora, kardinal Ratzinger rekao je drugim kardinalima – "prinčevima Crkve" da svijet ide prema “diktaturi relativizma”, koja ne priznaje zadane elemente u katoličkoj doktrini, te je dodao da je jedini cilj takvog pristupa životu u kojem je sve dozvoljeno - da se zadovolji ego pojedinca. Također je kazao da je moderni svijet naveo feministice da budu neprijateljice muškaraca.

Homoseksualnost je nazvao moralnim zlom samim po sebi. Ustvrdio je da pretežito muslimanska Turska ne spada u kršćansku Europu. U jednom crkvenom dokumentu napisao je da je katolička vjera jedina prava vjera. Iako je tijekom svoje prve svete mise kao papa pokazao spremnost na približavanje drugim vjerama i drugim kršćanskim denominacijama, stručnjaci za Vatikan poput Johna Allena iz američkog vjerskog tjednika "National Catholic Reporter" kaže da nema znakova da je papa spreman odstupiti od svojih čvrstih uvjerenja.

"Mislim da najveće pitanje pontifikata Benedikta XVI neće biti hoće li on promijeniti svoje stavove, jer nije baš vjerojatno da će se to dogoditi. On ih smatra objektivnim istinama."

Unatoč njegovom dugogodišnjem akademskom iskustvu, novi papa je u relativno hladnim odnosima s teolozima. Kao kardinal, provodio je disciplinske mjere protiv teologa koji su dovodili u pitanje crkvenu doktrinu papine nepogrešivosti, kao i zabranu korištenja kontracepcijskih sredstava i zaređenja žena.

Svećenik Thomas Reese, urednik isusovačkog časopisa "America" kaže da Benedikt XVI nije osobito popularan na mnogim katoličkim sveučilištima.

"Njegov izbor bit će problematičan u vjerskim sveučilišnim krugovima u Europi, Sjedinjenim Državama i Latinskoj Americi, gdje je kardinal Ratzinger bio poznat kao čovjek koji je ušutkavao teologe i uklanjao ih s nastavničkih položaja. Mislim da zato mnogi za njega vjeruju da ne poštuje akademsku slobodu."

Međutim, 78-godišnji Benedikt XVI uživa veliku podršku u Crkvi, ne samo među kardinalima koji su ga izabrali da bi konsolidirao nasljeđe svojeg dobrog prijatelja, pokojnog pape Ivana Pavla II, već i među nižim svećenstvom. Američki svećenik John Bartunek ističe da je novi papa bio ključna intelektualna figura Drugog vatikanskog koncila, koji je modernizirao mnoge aspekte crkvenog života. Budući papa, kaže pater Bartunek, kasnije je okrenuo leđa nekim od tih reformi, jer je mislio da su se one previše ispolitizirale.

"Mislim da mu činjenica da je stariji i da je vidio obje strane mnogih pitanja i dobre i loše posljedice pojedinih reformi daje jedinstvenu perspektivu među svim kardinalima, što je vjerojatno jedan od razloga zbog kojih su ga tako brzo izabrali. U njemu vide hrabrog čovjeka punog razumijevanja, čovjeka vjere, koji dijeli viziju Crkve kakvu je imao papa Ivan Pavao II".

Novi papa je često u svojim tekstovima naglašavao potrebu da se katoličanstvo ponovno uzdigne kroz male skupine vjernika koji, kako kaže, žive u borbi sa zlom u svijetu, dok svojim primjerom pokazuju dobro. Također se nada da će mladi postati nova nada Crkve. Međutim, broj katolika u mnogim dijelovima svijeta je u padu.

U samim Sjedinjenim Državama, Crkva je podijeljena oko ideja o zaređivanju žena i oženjenih muškaraca, te oko skandala oko pedofilije među pojedinim svećenicima. Jedno od najvećih pitanja koje se sada nameće jest – koliko bi daleko novi Sveti Otac trebao ići u podjeli vlasti s lokalnim biskupima. Stručnjak za Vatikan John Allen kaže da se kriza koja pogađa Crkvu najviše osjeti upravo na lokalnim razinama. A

"Ukoliko pogledate Katoličku crkvu na nižim razinama, vidjet ćete da se župe nose s problemima kao što su manjak svećenika, te sve starija i podijeljenija pastva. Sve su to ozbiljni problemi, kojima se pokojni papa Ivan Pavao II, zbog ovog ili onog razloga, nije upuštao."

Katolička crkva često se naziva najstarijom institucijom na svijetu. Preživjela je kroz stoljeća zato jer je iz razlika uspjela izgraditi jedinstvo. No, sada se sučeljava s novim izazovima - materijalizmom, pop kulturom, hedonizmom i podjelama u vlastitim redovima. Suočavanje s tim izazovima možda će biti njen najveći izazov od protestantske reformacije prije pet stoljeća.

XS
SM
MD
LG