Linkovi

Novi 'čudesni' lijekovi protiv malarije


Svjetske su organizacije obilježile Dan malarije u Africi izvješćima o liječenju te bolesti koja desetkuje supsaharsku Afriku. Svjetska zdravstvena organizacija poziva na bolju koordiniranost u borbi protiv ove bolesti, čijeg parazitskog uzročnika prenose komarci, ističući napredak postignut u prevenciji bolesti pomoću insekticida i mreža protiv komaraca oko kreveta.

Svjetska banka je najavila novu inicijativu financiranja borbe protiv malarije, kojom bi u slijedećih pet godina u prevenciju bolesti bilo utrošeno do milijarde dolara. Ovogodišnja komemoracija dolazi pet godina nakon Afričkog summita o malariji, u Nigeriji, gdje su čelnici dogovorili čitav niz ciljeva kojima bi teret te bolesti bio smanjen na pola do 2010. godine.

U međuvremenu, jedna nova studija pokazuje da nova kombinacija lijekova ima začuđujući uspjeh na područjima gdje je rezistencija parazita stare lijekove – klorokin i sulfadoksin-pirimetamin - učinila potpuno neučinkovitima. Ekipa britanskih i tanzanijskih znanstvenika kaže da je kombiniranje lijekova artemetera i lumefantrina uklonilo sve parazite malarije kod 99 posto tanzanijske djece koja su uzimala te lijekove. Znanstvenici rezultate studije – objavljene u ovotjednom izdanju britanskog časopisa "Lancet" – nazivaju 'čudesnima' jer je kombinacija lijekova dala rezultate čak i kada djeca, koja su bila bez nadzora pri uzimanju lijekova, ne bi uvijek redovito uzela svoje lijekove.

XS
SM
MD
LG