Linkovi

David Rockefeller poklonio newyorškom muzeju $100 milijuna


David Rockefeller, unuk naftnog tajkuna i osnivača korporacije Standard Oil Johna D. Rockefellera, obećao je donirati Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku 100 milijuna dolara. Riječ je o najvećoj novčanoj donaciji u povijesti ovog glasovitog muzeja.

Donacija će biti predana po smrti 89-godišnjeg Rockefellera koji je počasni član Upravnog odbora Muzeja moderne umjetnosti. Novac će se potrošiti na obrazovne programe muzeja i organizaciju novih izložbi.

Muzej moderne umjetnosti u New Yorku prošle je jeseni ponovno otvoren, nakon dvogodišnje obnove kojom je udvostručen izložbeni prostor. Renovacija MOMA-e koštala je 858 milijuna dolara.

Dok ova velika donacija ne stupi na snagu, David Rockefeller je obećao da će godišnje muzeju poklanjati pet milijuna dolara. Osnivač muzeja je inače bila majka Davida Rockefellera, za čijeg je života ova ustanova prošla dug put – od manjeg objekta u iznajmljenim prostorijama pa do jednog od najvećih muzeja te vrste u svijetu. Tijekom svog života David Rockefeller je Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku poklonio oko 200 milijuna dolara, što u gotovini, što u platnima francuskih impresionista.

Vjeruje se da je do sada najveća donacija jednom američkom muzeju bila donacija od 300 milijuna dolara, koju je Muzeju umjetnosti u Houstonu dala filantropistica Caroline Wiess Law.

XS
SM
MD
LG