Linkovi

MoMa.org - web site newyorškog Muzeja moderne umjetnosti (4/12/04) - 2004-12-03


Newyorški Muzej moderne umjetnosti, poznat po nadimku MoMa, jedan je od najreprezentativnijih svjetskih centara za moderno slikarstvo, kiparstvo, fotografsku umjetnost, dizajn i film. Nakon dvije godine privremenog smještaja, Muzej moderne umjetnosti se ovaj mjesec vratio natrag u svoj prošireni kompleks na Manhattanu. Ako ne možete posjetiti New York ovih dana, predlažemo vam da posjetiti Muzej moderne umjetnosti online - adresa je www.MoMA.org.

Muzej moderne umjetnosti osnovan je 1929. godine, djelomično i stoga jer ugledni Metropolitanski muzej za umjetnost nije bio odveć zainteresiran za skupljanje i izlaganje djela suvremenih umjetnika. Danas je MoMA utjecajna u svijetu umjetnosti, a kreativna upraviteljica muzeja Allegra Burnette objašnjava kako MoMA.org dolazi do publike izvan newyorške zgrade muzeja: "Web site nam omogućava da dođemo do daleko brojnije publike, međunarodne publike, te da do te publike dođemo u bilo koje doba dana i noći. Nadamo se da ljudi koji iz bilo kojeg razloga ne mogu posjetiti New York ipak dobiju osjećaj o tome kakva je naša kolekcija i kakve obrazovne programe provodimo."

Nisu svi eksponati MoMA.org dostupni putem web sitea, međutim, većina jest tamo. Tu su eseji o nekim umjetničkim djelima – kao što su slike Pabla Picassoa i fotografije Mana Raya - a mnoge od posebnih izložbi muzeja imaju i svoje elektronske parnjake koji su dostupni online, poput one o filmskom stvaraocu Alfredu Hitchocku.

Alegra Burnette kaže da je postavljanje muzejskih eksponata online kontinuirani projekt: "Mi u ovom trenutku dodajemo posljednje detalje jednom projektu online kolekcije, koji će biti postavljen negdje u prosincu ili siječnju i koji će imati oko tri tisuće izložaka."

Još jedan važan dio web sitea MoMA.org je proširenje muzejskih obrazovnih programa. Među online aktivnostima nalazi se i "Umjetnički safari" koji podučava obitelji o tome kako da promatraju umjetnost i kako da o njoj govore. "Crveni studio" je pak site za teenagere i mlade u kojima im se pruža prilika da intervjuiraju umjetnike. Za mlađu djecu između pet i osam godina postoji stranica pod naslovom "Odredište – suvremena umjetnost" kojom im se usađuju temelji razumijevanja i štovanja umjetnosti.

"Stvorili smo web site za djecu kako bi im pružili priliku da uče o umjetnosti i istražuju muzej. Pokušavamo i nastavnicima pružiti nove resurse koje će koristiti u nastavi umjetnosti" - rekla nam je Alegra Brunette.

MoMA.org ima i svoju vlastitu radio postaju. Jedan od nedavnih programa sadržavao je koncert mađarske narodne glazbe, razgovore s filmskim stvaraocima i umjetnicima, te arhivski snimak Tennesseea Williamsa kako čita ulomak svoje drame Outcry, iz 1975. godine. Još jednom ponavljamo - web adresa sajta je www.MoMA.org.

XS
SM
MD
LG