Linkovi

MoMa ponovno otvorila vrata - 2004-11-23


Jedan od najpoznatijih muzeja u svijetu, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, ovih dana je ponovno otvorio vrata svoje zgrade u središtu Manhattana, nakon dvogodišnje obnove u koju je utrošeno 425 milijuna dolara.

Muzej moderne umjetnosti, poznat po nadimku MoMa, već 75 godina privlači ljubitelje umjetnosti iz čitavog svijeta svojom bogatom zbirkom, u kojoj posebnu pažnju izazivaju djela Pabla Picassa, Henrija Matissea i Andyja Warhola. Sada posjetitelji mogu vidjeti sva ta djela u novoproširenom prostoru površine 58 tisuća četvornih metara, gotovo dvostruko većem nego što je bio prije preuređenja.

Na pet katova izložbenog prostora protežu se široko otvorene prostorije, visokih bijelih stropova i glatkih podova s hrastovim parketom. Čitav je prostor prepun dnevnog svjetla, koje se reflektira od bijelih i ulaštenih površina. Novi dizajn pružio je i posve novi osjećaj prostornosti unutrašnjosti. Novi dizajn muzeja prva je zgrada koju je u Sjedinjenim Državama projektirao japanski arhitekt Yoshio Taniguchi, premda je u svojoj domovini projektirao nekoliko muzeja.

"Arhitektura treba govoriti sama za sebe, tako da ne bih trebao objašnjavati što sam učinio. Ali, najvažniji motiv mog dizajna je isticanje MoMa-inog ponovnog rođenja kao muzeja, uz istodobno zadržavanje njegove povijesti i tradicije. Cilj mi je bio stvoriti potpuno okruženje za ljude i za umjetnost, a ne izraziti neki određeni arhitektonski stil."

Posljednje dvije godine, dok su trajali građevinski radovi na zgradi muzeja na 53. ulici, Muzej moderne umjetnosti je dijelove svojih zbirki izlagao na drugoj, privremenoj lokaciji. Sada se i kustosi, ali i publika željno vraćaju u stare, ali i nove prostore. Kako kaže direktor MoMa-e Glenn Lowry, novi dizajn muzeja omogućuje gledateljima da mnogo bolje dožive dodirne točke između umjetnika i različitih umjetničkih stilova.

Izložbeni se prostori bez vidljive granice prelijevaju jedan u drugi, a ovako široko otvoreni nude vizure iz različitih drugih prostora. Tako su doslovce srušeni zidovi između stilova, omogućujući ljubiteljima umjetnosti da sami stvaraju potpuno nove asocijacije između umjetničkih djela. Uz to, vidljivi pejsaži grada postaju integralni dio postave, kao da je muzej eksplodirao u sam grad, postavši element guste urbane strukture u kojoj se nalazi.

Svake godine, njujorški Muzej moderne umjetnosti posjete stotine tisuća ljudi. Izložbena postava uključuje oko 150 tisuća djela, među kojima su i slavni "Lopoči" Claudea Moneta, krhka skulptura žene navrh egipatske kočije Alberta Giacomettija, kao i poludjeli potezi kista na platnu "Bijelo svjetlo" Jacksona Pollacka.

XS
SM
MD
LG