Linkovi

Prazni se Guantanamo


“New York Times” piše da američko Ministarstvo obrane traži pomoć Državnog tajništva i drugih vladinih agencija kako bi se broj zatvorenih osumnjičenika za terorizam, u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo, smanjio za više od pola. Prema tom planu, stotine zatvorenika bile bi prebačene u zatvore u Saudijskoj Arabiji, Afganistanu i Jemenu. Njihov transfer bio bi sličan onima koje je poduzimala Središnja obavještajna agencija, CIA, s tim da Pentgon vjerojatno očekuje teži posao u dobijanju dopuštenja za tu operaciju unutar vlade.

Kako piše “New York Times” moguće je i protivljenje CIA-e, State Departmenta i Ministarstva pravosuđa. Ta su ministarstva i vladine agencije i prije odbijala dati “zeleno svijetlo” za transfer zatvorenika stranim vladama bojeći se da bi to moglo naškoditi američkoj sigurnosti i pridonijeti zlostavljanju zatvorenika. U Guantanamu se nalazi oko 540 zatvorenika, a u posljednjih šest mjeseci Ministarstvo obrane je obustavilo njihovo dovođenje u američku bazu na Kubi. Do sada je 65 zatvorenika predano stranim vladama, navodi “New York Times”.

A na današnju godišnjicu terorističkih napada na vlakove u Madridu “Christian Science Monitor” piše da su Španjolci danas jedinstveni u gubitku koji su doživjeli taj dan, ali su podijeljeni po pitanju naučenih pouka. Neki građani boje se novih napada, a strah je zahvatio i muslimansku zajednicu. Imam najveće džamije u Madridu kaže da za svaku uhićenu osobu muslimanske vjere dolaze tri nova radikala…

XS
SM
MD
LG