Linkovi

O suradnji s Tribunalom - na tri sastanka ad hoc Unijine skupine


Sastanak proširene Unijine trojke u vidu ad hoc skupine osnovane kako bi procijenila kvalitetu hrvatske suradnje s Haagom - točnije njezinu dostatnost za otvaranje već odgođenih pregovora s Europskom Unijom - održat će se za dva tjedna u Luxembourgu.

Prema informacijama luxembourškog Predsjedništva, u utorak 26. travnja na dnevnom bi redu bila tri sastanka. Na jednome bi gostovala glavna tužiteljica haaškog Tribunala. Potvrđen je dolazak Carle del Ponte na ministarski skup. Tužiteljica ima inače više posla do li onoga oko Zagreba. Značajnije je njezino insistiranje na izručenju Karadžića i Mladića, u desetoj godini od srebreničkog masakra.

Značajni su i preostali sprski bjegunci radi kojih Beograd s neizvjesnošću očekuje ishod Komisijine studije izvedivosti, odnosno je li vrijeme otvaranju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i prodruživanju, SSP-u. Studija će biti objavljena u utorak a obzirom na bijeg Pavkovića računa se da će Komisija zagovarati uvjetovani početak pregovora.

Drugi sastanak na kojem će biti riječi o hrvatskoj suradnji s Tribunalom je onaj ad hoc skupine, znači ministara vanjskih poslova predsjedavajućeg Luxembourga i dvaju budućih predsjedavajućih država, Austrije i Velike Britanije. U skupini su i povjerenik za proširenje Olli Rehn i visoki izaslanik za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

Treći je sastanak na temu odnosa Zagreba i Haaga - razmjena mišljenja i informacija ad hoc skupine s hrvatskim izaslanstvom, predvođenim ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar – Kitarović.

Iako se forma procjenjivanja izmijenila, svi ostali parametri nisu: Britanci neće odustajati od svojih zahtjeva, u čemu nisu usamljeni, a Javier Solana i Olli Rehn pojasnili su ne jednom što za njih znači "suradnja".

Luxembourg, u neutralnoj ulozi predsjedavajuće države, može samo poručiti kako od Zagreba ovoga puta očekuje više djela nego li riječi.

XS
SM
MD
LG