Linkovi

Papin pogreb - kombinacija tradicije i modernih elemenata


Posljednji ispracaj pape Ivana Pavla II pratio je rekordan broj vjernika i nezapamceni broj stranih delegacija. Papin pogreb ujedino je drevne tradicije i moderne elemente.

Oko trga sv. Petra vec danima su parkirana medijska vozila sa satelitskim antenama, kao odraz veliko zanimanje javnosti za pogreb pape Ivana Pavla II. Takvo intenzivno pracenje papinog pogreba nije se ni moglo zamisliti 1978, kada su pokopana cak dvojica papa. Poznavatelj prilika u Vatikanu James-Charles Noonan kaže da je papa želio jednostavan pogreb, no da nitko, pogotovo pokojni papa, nije mogao naslutiti koje ce razmjere poprimiti njegov posljednji oproštaj.

"Mislim da niti on, niti Vatikan nisu shvatili što ce se dogoditi, pa se nisu mogli ni propisno pripremiti. Mislim da je sveti otac želio jednostavan pogreb kao rimski biskup. Naravno, ni za biskupa Rima ne organizira se jednostavan pogreb. No, ipak, ovakve gomile ljudi nitko nije ocekivao," kaže naš sugovornik.

Noonan je autor knjige "Vidljiva crkva" u kojoj, uz pomoc insajdera, piše o obredima, ritualima i protokolu Katolicke crkve. Njegov kum, pokojni kardinal Jacques Martin, bio je prefekt papinog kucanstva za vrijeme pontifikata pape Pavla VI, izmedu 1963. i 1978. Noonan se više puta privatno susreo s papom Ivanom Pavlom Drugim. Kako kaže, njegov pogreb ujedinjuje stare tradicije i nove elemente.

"U osnovi, radi se o pogrebnoj liturgiji, kakva bi bila održana za svakog svecenika ili biskupa. No, tome su dodani elementi protokola i ceremonijalne renesansne elegancije," dodaje.

Ipak, u posljednji oproštaj od pape, kaže naš sugovornik, mogli bi biti utkani vrlo osobni elementi. "Mislim da ce papin pogreb biti vrlo "poljski", vrlo dirljiv i lijep. Vjerujem da bi on volio tako nešto. Mislim da ce biti mnogo poljskih narodnih pjesama i narodnih nošnji. Tako bi ga nešto doista dirnulo jer je na svojim putovanjima, kada god bi se susreo s predstavnicima lokalnih poljskih zajednica, odmah ponovno postajao Poljak i zaboravljao bi na trenutak da je papa," kaže Noonan.

Raspored sjedenja na papinom pogrebu podijeljen je po vjerskim i svjetovnim linijama. S jedne strane sjedit ce šefovi država i vlada, ukljucujuci premijere, predsjednike i monarhe. James-Charles Noonan kaže da je to jedan neobican detalj iz protokola, preostao iz davnih dana.

"Na pogrebu ce biti prisutno nekoliko žena u bijelom, dok ce svi drugi biti u crnini. Bijelo ce nositi katolicke kraljice i velika vojvotkinja Luksemburga, jer one imaju posebnu privilegiju da mogu nositi bijelo na papinom pogrebu. Svi drugi ce biti u crnini, ukljucujuci i kraljice iz zemalja koje nisu katolicke. To se zove "privilege du blanc" – bijela privilegija. U davnim danima, kada je Vatikan bio vrlo staromodna monarhija, žene katolickih suverena, koji su dolazili u Vatikan, mogle su nositi bijelo. To im je bila sitna povlastica, znak pažnje u protokolu," objašnjava naš sugovornik.

S druge strane lijesa sjedit ce kardinali i biskupi. Svetu misu ce predvoditi kardinal Joseph Ratzinger. Nakon mise na Trgu sv. Petra, papino tijelo bit ce prebaceno u podzemnu kriptu, gdje su pokopani i mnogi njegovi prethodnici. James-Charles Noonan, autor knjige "Vidljiva crkva" kaže da je svjestan nagadanja da ce papino tijelo biti prebaceno u njegovu rodnu Poljsku, no smatra da to nije tocno.

"Kada sam cuo da se u medijima nagada da ce mu tijelo biti vraceno u Poljsku, znao sam da to ne može biti tocno, jer je jedna od papinih titula "suveren grada Vatikana". To znaci da je on kralj grada Vatikana. Bilo bi to kao da bi britanska kraljica Elizabeta odlucila da bude pokopana u Francuskoj. Mislim da se o takvoj mogucnosti uopce ne razmišlja ozbiljno," kaže.

Medutim, naš sugovornik dodaje da ga ne bi iznenadilo kada bi kasnije bilo objavljeno da je papino srce vraceno u njegovu domovinu. Kako kaže, to je ranije bila uobicajena praksa medu europskim vladarima.

XS
SM
MD
LG