Linkovi

Rekordne cijene benzina na američkim crpkama


Cijene sirove nafte blago su pale nakon izvješca americkog ministarstva energetike o povecanju opskrbe naftom u Sjedinjenim Državama i vecoj proizvodnji benzina u rafinerijama. Na kraju poslovnog dana, barel nafte za buducu isporuku koštao je 55 dolara i 85 centi.

Visoke cijene sirove nafte i neki drugi faktori doveli su ovog tjedna do rekordnih cijena benzina na americkim crpkama od i do 2 i pol dolara po galonu. Celnik Medunarodnog monetarnog fonda ocjenjuje da je do sada utjecaj visoke cijene nafte na globalnu ekonomiju bio 'pod kontrolom'. No, Rodrigo Rato upozorava da daljnja jaka poskupljenja tog energenta mogu uroditi težim posljedicama.

Smanjenje cijena nafte blagotvorno se ocitovalo na cijene americkih dionica u tradicionalnim industrijama, te je indeks Dow Jones porastao za 28 bodova, a S&P-500 za 3 boda. No, u sektoru visoke tehnologije, optimizam kupaca je bio znatno manji, te je, uz pad cijena dionica, i indeks Nasdaq pao na 1999 bodova. Zlatu je cijena porasla za više od jednog dolara, pa fina unca sada košta 426 dolara i 60 centi. I samom dolaru raste vrijednost u odnosu na euro i na japanski jen.

XS
SM
MD
LG