Linkovi

Ella Fitzgerald


Njen prvi san je bio – postati balerina. Odrasla u New Yorku, ona je jedne veceri, 1934, u dobi od 16 godina, i otisla u legendarni harlemski Apollo Theater gdje se prijavila za amatersko natjecanje u plesu. Natjecanje amatera pocelo je odmah iza nastupa profesionalaca; zadnje su, medju njima, bile legendarne plesacice, sestre Edwards, koje su svojim nastupom digle publiku na noge. Na smrt preplasena, jer bila je pozvana na pozornicu odmah iza sestara Edwards, ona je, umjesto da je zaplesala – zapjevala. I pocela je jedna od najblistavijih karijera u povijesti glazbe, ona - Elle Fitzgerald....

Rodjena 1917. godine, u mjestu Newport News, u Virginiji, Ella Fitzgerald je s majkom preselila u Yonkers, u drzavi New York, po smrti oca. U Yonkersu je i dobila glazbeno obrazovanje, u lokalnom pjevackom drustvu. Nakon svog uspjeha u Apollo Theatre, Ella je nastupala u nizu klubova, a onda se, na poziv Chicka Webba, pridruzila njegovom orkestru, za kratko vrijeme postala njegova glavna atrakcija i samo cetiri godine nakon onog nastupa u Apollu, snimila ‘A-Tisket, A-tasket,” svoju “trademark: skladbu. Kad je Webb umro, 1939, Ella Fitzgerald vodila je orkestar pune tri godine.

Dok je jos bila s Webbovim rorkestrom, napravila je niz snimki s drugim glazbenicima, ukljucujuci Bennyja Goodmana. Kad je pocela svoju solo-karijeru, sredinom 40-ih godina, Ellino je ime vec bilo dobro poznato u industriji glazbe, zahvaljujuci njenom blistavom glasu izvanrednog raspona, kojim je Ella savrseno vladala. Nastupima u programu Jazz in Philarmonic, Jazz u filharmoniji, njena je popularnost presla grancie glazbenog svijeta. Tijekom 50-ih godina i 60-ih godina, nastavila je kao jazz-vokalistica, ali s interesom u popularnoj glazbi – skladbama Colea Portera, Ire i Georgea Gershwina, Rogersa i Harta. S Ellom Fiztgerald, po uspjehu i popularnosti, mogao se mjeriti samo Frank Sinatra.

Jedna od prvih “scat” pjevacica, Ellina je uloga rasla medju jazz-inovatorima, snimajuci s nekima od najvecih imena jazza – poput Billie Holiday, Dukea Ellingtona, Loiusa ArmstronGa.

Ellin pravi genij, medjutim, nije bio formalna inovacija ili nacin izrazaja, vec umjenticka interperetacija popualrnih pjesama njenog vremena. Ella je uvijek govorila da je sramezljiva i klonila se ljudi kad god je mogla, ali na pozornici, ona je bila potpuno druga osoba, hrabrost i inspiracija dolazili su iz nekih drugih izvora. “Ljubav, ljubav za pjesmu,’ objsanjvala je Ella. Upravo tom svojom ljubavlju za glazbu, vise od bilo cega drugoga, Ella je osvojila srca milijuna diljem svijeta.

Sedamdesetih godina, Ella Fitzgerald nastupala se s trijom pijanista Tommyja Flanagana, ali i s mnogim simfonijskim orkestrima. Njen glas je vec poceo gubiti pomalo na svom sjaju, ali njen entuzijazam i njena karizamticnost donosili su joj publiku i tijekom 80-ih godina. Ellin zadnji koncert bio je u Velikoj Britaniji, 1990, tada se povukla u mirovinu, zbog loseg zdravlja. Dvije godine kasnije, predsjednik Reagan joj je urucio Nacionalnu medalju casti. Zadnje godine zivota, ozbiljno narusenog zdravlja, Ella je provodila daleko od javnosti, u svom domu u Beverly Hillsu. Umrla je 15. lipnja 1996, u dobi od 78 godina.

‘Bila je nabolja koju smo ikad imali, od svih nas koji pjevamo – najbolja,” rekao je Johnny Mathis.

Od onih prvih dana po harlemskim klubovima do glazbene slave svjetskih razmjera, zivot Elle Fitzgerald bio je istinska americka “success” prica. U karijeri dugoj 58 godina, tijekom koje je primila 13 Grammyja i prodala preko 40 milijuna ploca, Ella Fitzgerald je dovela balade, swing i bebop do najvisih razina. I bila je, bez ikakve dvojbe – First Lady of Song, Prva dama pjesme....

XS
SM
MD
LG