Linkovi

Come-back glazbe Colea Portera (7/10/04) - 2004-10-06


Preminuli američki skladatelj Cole Porter u posljednje se vrijeme ponovo nalazi u središtu pažnje. U Londonu je postavljena nagrađena izvedba predstave “Anything Goes”, U Washingtonu, na programu Nacionalnog simfonijskog orkestara nalazi se “Večer s Porterom”, dok se u kinima prikazuje film “De-lovely”, temeljen na njegovom životu. Naš novinar pripremio je prikaz najnovijeg CD-a na kojem legendarni umjetnici izvode pjesme Cole Portera.

Cole Porter živio je 72 godine, i za sve to vrijeme njegove skladbe nikad nisu postale staromodne, a mnoge od njih danas su popularnije nego ikad.

Cole Porter porijeklom je sa sredjeg zapada Sjedinjenih Država. Pohađao je sveučilište Yale, gdje je napisao preko 300 pjesma i zaradio titulu najzabavnijeg studenta na svojoj godini. Potom je upisao pravo na Harvardu, međutim od toga je odustao da bi se posvetio glazbenoj karijeri u New Yorku. Njegov prvi hit bila je skladba “Lets do it (Lets fall in love)”, iz brodvejske predstave “Paris”.

Jazzist Louis Armstrong bio je najpoznatiji kao svirač trube, ali je kao pjevač zabilježio neke od svojih najblistavijh trenutaka. Porterovu skladbu “Lets do it (Lets fall in love )” snimio je 1957 godine. Cole Porter je posjedovao savršenu kombinaciju profinjenosti i strasti, neophodnih sastojaka za uspjeh na Broadwayu. Tekstopisac Jay Lerner jednom je izjavio: “Cole je jedini skladatelj u svijetu glazbe koji je ikad znao napisati strasnu pjesmu”.

Shirley Horn, koja je ove godne proslavila svoj sedamdeseti rođendan, prve je izvedbe snimila za diskografsku kuću Mercury u ranim šesesetim godinama prošlog stoljeća, među kojima je bila i Porterova skladba “Love For Sale”. Horn je jedna od 17 izvođača na novoizdanoj kompilaciji “The Very Best Of Cole Porter”. Među ostalima tu su i Sarah Vaughan, Peggy Lee, Mel Torme, Billy Holiday, Dean Martin, Fred Astaire, Aron Neville, Carmen McRae te Ella Fitzgerald sa skladbom “Too darn Hot” iz mjuzikla “Kiss Me Kate”.

XS
SM
MD
LG