Linkovi

Sučeljavanje Trumpa i Bidena: Kako je protekla prva predsjednička debata


Američki predsjednik Joe Biden i bivši predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump tokom prve predsjedničke debata, CNN, Atlanta, Georgia, June 27, 2024. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLD)
Američki predsjednik Joe Biden i bivši predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump tokom prve predsjedničke debata, CNN, Atlanta, Georgia, June 27, 2024. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLD)

Prva predsjednička debata je okončana je večeras u Atlanti, savezna država Georgia, gdje se nalazi sjedište kablovske mreže CNN koja je ekskluzivni organizator ove s velikim nestrpljenjem očekivane verbalne bitke dvojice kandidata za novog predsjednika Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik Joe Biden i bivši predsjednik Donald Trump sukobili su se od samog početka rasprave u četvrtak navečer, oštro raspravljajući o američkom gospodarstvu, vanjskim poslovima, pravima na pobačaj i migracijama preko meksičke granice u Sjedinjene Države.

"Mi smo sada kao nacija Trećeg svijeta i to je šteta i sramota", rekao je Trump televizijskoj publici diljem zemlje s pozornice za debatu u sjedištu CNN-a u Atlanti.

"Više nas ne poštuju", dodao je Trump, okrivljujući Bidena. "Misle da smo glupi."

No Biden je u jednom trenutku uzvratio gledajući u Trumpa.

"Ovo je najgori predsjednik u američkoj povijesti. Ovaj tip nema smisla za američku demokraciju", rekao je Biden.

Migrantice Alma i Maria, razgovaraju u blizini šatora u prihvatilištu za migrante traje predsjednička debata, 27. juni, Tijuana Meksiko.
Migrantice Alma i Maria, razgovaraju u blizini šatora u prihvatilištu za migrante traje predsjednička debata, 27. juni, Tijuana Meksiko.

GLAVNE TEME DEBATE

Ekonomija i inflacija

Jedno od prvih pitanja odnosilo se na ekonomiju, koju tri od deset ispitanika u anketama navodi kao najvažnje pitanje za budućnost zemlje.

Osim toga, otprilike 1 od 10 građana ističe posebno visoke troškove života ili inflaciju, dok 2 od 10 Amerikanaca kažu da je imigracija najveći problem s kojim se zemlja suočava, a još 2 od 10 govore da su vlada/loše vodstvo najvažniji problem, navodi AP.

Predsjednik Biden je rekao da je Trump ostavio stanje ekonomije u jako lošem stanju na kraju svog mandata ali da je Bidenova administracija uspjela nadgraditi gospodarstvo i otvorila veliki broj novih radnih mjesta. Biden je dodao da je Trump loše vodio zemlju i u vrijeme pandemije.

No Donald Trump je potom odgovorio kako je ekonomija u vrijeme njegovog mandata bila u apsolutno konstantnom usponu, da je svijet bio mnogo mirniji, da su radna mjesta gdje se proizvodila roba za Ameriku, oduzimana od neprijateljski nastrojene Kine, i vraćana u Ameriku…

Iako je ovo pitanje bilo fokusirano na ekonomiju, obojica kandidata su se dotakla trenutke situacije u svijetu, i , svaki na svoj način, podsjetili na američku misiju u Afghanistanu. Predsjednik Biden je rekao da je on zaustavio pogibije američkih vojnika u Afghanistanu okončavši misiju, dok je Trump spremno odgovorio riječima da je Bidenovo povlačenje iz Afghanistana "najsramotniji dan u istoriji života naše zemlje".

Prva dama Jill Biden, desno, pozdravlja predsjednika Joea Bidena na kraju predsjedničke debate s republikanskim predsjedničkim kandidatom, bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, čiji je domaćin CNN, u četvrtak, 27. juna 2024., u Atlanti. (AP Photo/Gerald Herbert)
Prva dama Jill Biden, desno, pozdravlja predsjednika Joea Bidena na kraju predsjedničke debate s republikanskim predsjedničkim kandidatom, bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, čiji je domaćin CNN, u četvrtak, 27. juna 2024., u Atlanti. (AP Photo/Gerald Herbert)

Pitanje prava na pobačaj

Jedno od najvažnijih pitanja na izborima, mimo ekonomije , su svakako ilegalna imigracija, te pitanje prava na abortus.

Predsjednik Biden rekao je da je bivši predsjednik Trump kriv za val državnih ograničenja pobačaja od pada slučaja Roe v. Wade, o ustavnom pravu na abortus.

Kao predsjednik, Trump je imenovao tri suca Vrhovnog suda SAD-a koji su pomogli u formiranju većine koja je poništila ustavno pravo na pobačaj - i za to je preuzeo zasluge tijekom svoje kampanje.

Isticanje Trumpove povezanosti s poništavanjem slučaja Roe protiv Wadea i njezin utjecaj na trudnice diljem SAD-a postalo je kamen temeljac Bidenove kampanje. Biden je također upozorio da bi drugi Trumpov mandat mogao dovesti do ograničenja pobačaja diljem zemlje. No upitan direktno o pravu žene na abortus, Donald Trump je rekao da apsolutno treba postojati ograničenje u odnosu na situaciju gdje se abortus mogao obaviti sve dok devetog mjeseca trudnoće. Ali, dodao je Trump, "incest, silovanje, i zdravlje i život majke apsolutno uvijek moraju imati prvenstvo kada je u pitanju šravo na abortus". Gospodin Trump je također rekao da neće blokirati pristup tabletama za pobačaj.

Biden je ponovno potvrdio svoju snažnu podršku reproduktivnim pravima, rekavši: "Ako budem izabran, vratit ću na snagu zakon Roe protiv Wadea."

Dodao je međutim da se i on protivi pobačaju u kasnom terminu.

Bivši predsjednik i republikanski kandidat Donald Trump tokom prve predsjedničke debate sa predsjednikom SAD Joeom Bidenom.
Bivši predsjednik i republikanski kandidat Donald Trump tokom prve predsjedničke debate sa predsjednikom SAD Joeom Bidenom.

Rusko-ukrajinski rat i vanjska politika

Ruska vojska pokrenula je invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., otprilike dvije godine nakon što je Biden bio predsjednik.

Tijekom rasprave činilo se da su se Biden i Trump složili oko svog protivljenja navedenim uvjetima ruskog predsjednika Vladimira Putina za okončanje rata. Ali Trump je još jednom svoje tvrdnje da rat uopće ne bi ni počeo da je on bio predsjednik.

"Ja sam bio u dobrim odnosima s Putinom, ali je on jako dobro znao dok sam ja bio predsjednik da se nije šaliti s tim, da mu ja ne bih dozvolio nikakve igre dok sam ja predsjednik", kazao je Trump, zaključivši da ovog rata ne bi nikada bilo.

Također je kritizirao koliku su pomoć Sjedinjene Države dale Kijevu, bez ikakvog validnog nadzora na tim šta se događa s enormnim svotama američkog poreznog novca.

Biden je sa svoje strane rekao da će Trump povući Sjedinjene Države iz NATO-a i riskirati širenje rata. A o ruskom čelniku, Biden je rekao: "Činjenica je da je Putin ratni zločinac."

Dva kandidata imaju vrlo različita stajališta o tome kako bi se Sjedinjenim Državama trebalo upravljati počevši od siječnja 2025. i koju bi ulogu kao vojna velesila trebale imati igraju u svjetskim poslovima, pri čemu Biden poziva na nastavak bliskih veza s europskim saveznicima, dok Trump zastupa djelomično izolacionistički američki svjetonazor.

Biden je okupio zapadne nacije u potpori borbi Ukrajine protiv ruske invazije 2022, dok je Trump izrazio skepsu u pogledu daljnje potpore SAD-a snagama Kijeva i rekao da će brzo riješiti sukob ne govoreći kako će to postići. On je rekao da usprkos enormonoj vojnoj pomoći Kijevu, Ukrajina praktički gubi rat.

Ruski napad na Kharkiv, Ukrajina, 27. juni 2024.
Ruski napad na Kharkiv, Ukrajina, 27. juni 2024.

Oba kandidata zadržala su potporu Izraelu u njegovu ratu protiv militanata Hamasa. Biden je, međutim, nedavno kritizirao vođenje rata u Gazi od strane izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i broj poginulih Palestinaca tamo, sada više od 37.000, uglavnom žena i djece, prema Ministarstvu zdravstva Gaze. Biden se zalagao za prekid vatre, dok je Trump rekao da bi Izrael trebao brzo "okončati ono što mora učiniti" kako bi porazio Hamas, a rat čim prije zaustavio.

Imigracija

Donald Trump je optužio predsjednika Bidena da je dopustio ulazak apsolutno svake osobe, bez obzira ko je ili šta je, u zemlju, bez ikakve kontrole. "Ulaze ubice, teroristi, silovatelji, umobolnici...", kazao je Trump, dok je predsjednik Biden odgovorio kako već neko vrijeme Administracija radi na boljoj kontroli granice, dodajući da mnogi od nedokumentiranih migranata dolaze da pošteno rade, i rekao kako je to jedan od razloga što je stanje ekonomije sve bolje.

Predsjednik Biden je također uputio kritike Trumpu jer je, kako je naveo, njegov tim razdvajao porodice koje su ilegalno prelazile južnu granicu u nastojanju da se dočepaju Amerike. Biden je zaključio da je trenutno broj ilegalnih prelazaka granice znatno smanjen, za više od 50 posto u odnosu na posljednje dvije godine.

No Trump je odgovorio da politika otvorene granice samo doprinosi haosu i visokom rastu kriminala u svim dijelovima zemlje, te da granična patrola nema nikakve pomoći niodakle, boreći se sa ilegalnim ulascima.

Migranti koji su prešli Rio Grande i ušli u SAD iz Meksika stoje u redu za obradu od strane američke carine i granične zaštite, 23. septembra 023. u Eagle Passu, Texas.
Migranti koji su prešli Rio Grande i ušli u SAD iz Meksika stoje u redu za obradu od strane američke carine i granične zaštite, 23. septembra 023. u Eagle Passu, Texas.

6. Januar 2021.

Predsjednik Biden i Trump su upitani i da prokomentiraju događaji od 6 januara, kada je grupa Trumpovih pristalica upala u zgradu Kongresa.

Predsjednik je rekao da je Trump "ohrabrio" masu pristalica da na silu uđu u zgradu Kongresa, te da nije ništa poduzimao nekoliko sati kako bi se spriječilo nasilje koje je prijetilo unutar Kongresa. Biden je dodao da izgrednici treba da budu u zatvoru i da odgovaraju.

Donald Trump je stao u obranu svojih postupaka tog dana rekavši da je nudio tadašnjoj predsjedavajućoj Zastupničkog doma Nancy Pelosi veliki broj vojnika i Nacionalne garde da spriječe bilo kakvo nasilje, ali je Pelosi to odbila. Trump je kazao da je Nancy Pelosi kasnije javno kazala kako je ona odgovorna za to što se dogodilo ( jer je odbila pomoć Nacionalne garde).

Nacionalne ankete pokazuju da su Biden i Trump gotovo u užareno tijesnoj utrci.

Kako su Biden i Trump izgledali tokom debate

Brojni američki politički analitičari kažu da su milijuni Amerikanaca već zaključili svoj izbor u natjecanju. Ali mnogi glasači ne vole niti jednog od dvojice kandidata, i preostaje im samo da nevoljko izaberu jednog od njih dvojice, možda glasaju za treću stranku ili neovisnog kandidata ili čak uopće ne glasaju.

Sudeći po brojnim TV "talk show" programima koji su uslijedili nakon debate, moglo se čuti od konzervativnih i do liberalnih komentatora da je predsjednik Biden u odnosu na Trumpa djelovao donekle nepripremljen, pomalo izgubljen, i jedva čujnog glasa.

Međutim, još prije debate je Bijela kuća objavila da predsjednik Biden ima lakšu prehladu i grlobolju. Neki od komentatora na velikim TV mrežama kažu da su u demokratskim krugovima zabrinuti nedovoljno dobrom performansom predsjednika, ali drugi opet ističu da Trump, s druge strane, nije odgovarao direktno na neka od za njega težih pitanja, već je skretao temu na ono što njemu najviše odgovara, ističući svoje uspjehe tijekom svog mandata.

Za političke neovisne koji tek trebaju odlučiti, ili možda za one koji nisu pomno pratili natjecanje, rasprava bi im mogla pomoći da odluče ili ih barem uputiti u smjeru Bidena ili Trumpa. Druga rasprava zakazana je za 10. septembra.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG