Linkovi

Pojačano kretanje vojnih snaga EU u BiH


EUFOR (Fotografija preuzeta sa Facebook naloga EUFOR-a)
EUFOR (Fotografija preuzeta sa Facebook naloga EUFOR-a)

U naredne dvije sedmice građani Bosne i Hercegovine će moći vidjeti pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima i željezničkim prugama širom BiH, saopćili su iz vojne misije Evropske unije u ovoj zemlji.

Iz EUFOR-a su pojasnili kako su te aktivnosti vezane za povratak strateških rezervnih snaga EUFOR-a iz BiH u Francusku, Italiju i Rumuniju.

Elementi rezervnih snaga EUFOR-a redovno se raspoređuju u BiH radi obuke, na primjer za godišnju vježbu "Brzi odgovor", navodi se u saopćenju.

Iz EUFOR-a kažu kako ovaj sistem rotacije rezervnih snaga dodatno jača napore EUFOR-a na pružanju podrške bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, kao i kombiniranu obuku s Oružanim snagama BiH.

Snage EUFOR-a raspoređene su u BiH od 2004. godine kad su zamijenile misiju Sjevernoatlantskog saveza (NATO), a mandat evropskih vojnih snaga svake godine obnavlja Vijeće sigurnosti UN-a.

Evropska unija (EU) i Sjevernoatlantski savez (NATO), prema sporazumu iz 2003. godine, mogu u bilo kom trenutku u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u Bosni i Hercegovini u slučaju prijetnje sigurnosti ove zemlje.

Te vojne snage, prema rezolucijama Ujedinjenih nacija, imaju izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, posebno kako bi se obranile od napada ili prijetnje napadom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG