Linkovi

Mađarski generalmajor Laszlo Sticz preuzeo komandu nad EUFOR-om u BiH


Generalmajor Laszlo Sticz iz Oružanih snaga Mađarske preuzeo je u srijedu 31. januara dužnost komandanta EUFOR-a u BiH.

Sticz je preuzeo komandu od dosadašnjeg komandanta generalmajora Helmuta Habermayera iz Oružanih snaga Austrije.

Novi komandant EUFOR-a istakao je da će nastaviti posao svog prethodnika uz potpunu predanost misiji Althea.

"Mi smo ovdje kako bismo podržali domaće vlasti prije svega Oružane snage i organe za provođenje zakona, ali posjedujemo snagu za odvraćanje i ako to bude neophodno odbranu od bilo koga ko želi uništiti sigurno i stabilno okruženje", rekao je komandant Sticz na ceremoniji primopredaje dužnosti u Sarajevu.

Althea, mirovna misija EUFOR-a u BiH, najduža je vojna operacija EU te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Zadatak i misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini je da štiti Ustav Bosne i Hercegovine, ali i da građanima te zemlje osigura mir i stabilnost.

Trenutno je u BiH više od 1.100 vojnika EUFOR-a, ali se aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može angažovati ukupno 3.500 vojnika.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je u novembru prošle godine jednoglasno podržao obnavljanje mandata mirovne misije EUFOR Althea za još godinu dana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG