Linkovi

Stoltenberg: Još nije kasno da Ukrajina pobijedi; Zelenski: Potrebna je brža isporuka oruža


Susret Stoltenberga i Zelenskog u Kijevu, 29. april 2024.
Susret Stoltenberga i Zelenskog u Kijevu, 29. april 2024.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se 29. aprila u Kijevu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se 29. aprila u Kijevu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Na zajedničkoj konferenciji sa medije, Stoltenberg je ocijenio da je višemjesečno odlaganje vojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Ukrajini "imalo ozbiljne posljedice na ratištu", prenijela je agencija AFP.

Stoltenberg je naveo da je "na putu više vojne pomoći" i da "još nije kasno" da Ukrajina pobijedi u ratu.

"Ukrajina je mjesecima bila nadjačana, primorana da racionalizuje svoju municiju... Ali još nije kasno da Ukrajina pobijedi", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji sa ukrajinskim predsjednikom.

Zelenski je, pak, urgirao na bržu isporuku oružja kako bi se Ukrajina oduprla ruskoj ofanzivi. On je naveo da je "vitalno oružje" iz SAD-a počelo da pristiže u Ukrajinu, ali u malim količinama.

"Zajedno moramo poremetiti rusku ofanzivu. Brzina snabdijevanja (oružjem) bukvalno znači stabilizaciju linije fronta", rekao je Zelenski na konferenciji za medije.

SAD su prošle nedjelje usvojile paket pomoći Ukrajini vredan 61 milijardu dolara, čime je okončan višemjesečni zastoj u Kongresu u podršci Kijevu, koji se suočava sa malim zalihama artiljerijskih granata.

Vrhovni komandant Ukrajine je izjavio 28. aprila da su se njegove trupe povukle iz tri sela na istoku gdje su ruske snage u ofanzivi i postepeno zauzimaju teren.

"Ruska vojska sada pokušava da iskoristi situaciju dok čekamo isporuke od naših partnera", rekao je Zelenski 29. aprila.

Ukrajinski lider je također istakao potrebu za isporukom sofisticiranih američkih sistema protivvazdušne odbrane Patriot, koje Kijev smatra ključnim za odbranu vazdušnog prostora Ukrajine od ruskih raketnih napada.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG