Linkovi

Vrhovni ukrajinski general kaže da se uslovi na prvoj liniji pogoršavaju


Ukrajinski vojnici ispaljuju raketni sistem BM-21 Grad prema ruskim trupama u blizini linije fronta u ukrajinskoj oblasti Donjeck, 24. aprila 2024.
Ukrajinski vojnici ispaljuju raketni sistem BM-21 Grad prema ruskim trupama u blizini linije fronta u ukrajinskoj oblasti Donjeck, 24. aprila 2024.

Vrhovni ukrajinski general upozorio je 28. aprila da se situacija za kijevske snage na istoku pogoršala, s Rusijom koja napada "duž cijele crte fronte" i postiže "određene taktičke uspjehe", prisiljavajući ukrajinske trupe da se povuku na nove odbrambene položaje.

"Situacija na frontu se pogoršala", napisao je general-pukovnik Aleksandar Sirski na Telegramu.

"Pokušavajući da preuzme stratešku inicijativu i probije liniju fronta, neprijatelj je koncentrisao glavne napore u nekoliko pravaca, stvarajući značajnu prednost u snagama i sredstvima", rekao je on.

Sirski je rekao da su najteži uslovi u Pokrovskom i Kurahovskom okrugu, "gdje se nastavljaju žestoke borbe".

"Neprijatelj koji je rasporedio do četiri brigade u ovim pravcima, pokušava da razvije ofanzivu zapadno od Avdijevke i Mariinke, probijajući se do Pokrovska i Kurahova", rekao je on.

Izvor: Reuters, Ukrajinski servis RSE
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG