Linkovi

State Department za Glas Amerike: Komemoracija povijesnih istina vodi putem pomirenja


Žena stoji ispred Memorijalnog centra tokom ceremonije pokopa 136 novoidentifikovanih žrtava u Potočarima, kod Srebrenice, Bosna i Hercegovina, 11. jula 2015.
Žena stoji ispred Memorijalnog centra tokom ceremonije pokopa 136 novoidentifikovanih žrtava u Potočarima, kod Srebrenice, Bosna i Hercegovina, 11. jula 2015.

State Department je za servis Glasa Amerike na bosanskom jeziku obrazložio poziciju Sjedinjenih Američkih Država pred glasanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija, početkom maja,a o rezoluciji koja bi širom svijeta komemorirala srebrenički genocid.

"Sjedinjene Države ponosno sponzoriraju prijedlog Generalne Skupštine o Rezoluciji o genocidu, koji su predstavile Rwanda, Njemačka i BiH, obilježavajući na taj način genocid počinjen u Srebrenici 1995.", kaže glasnogovornik State Departmenta za Glas Amerike, i dodaje:

"Činjenica je da je genocid počinjen u Srebrenici potvrdio Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Haagu. Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, su u skladu sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih naroda da priznaju i obilježe i druge slučajeve genocida".

Sjedinjene Države su podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svijetu, a koje su potvrdili međunarodni sudovi.

"Komemoracija povijesnih istina i prihvatanje činjenica region pokreće naprijed duž staze pomirenja. S obzirom na nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države vjeruju da je važno obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici, na ovaj način.

Ova rezolucija nije usmjerena niti protiv jedne pojedine države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost, nijednoj etničkoj grupi", zaključuje State Department u komentaru za našu redakciju.

Sagovornici VOA o rezoluciji o Srebrenici: Počinjeni genocid je historijska i pravna činjenica
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

XS
SM
MD
LG