Linkovi

Iowa: Na šta obratiti pažnju na prvom republikanskom takmičenju kampanje 2024.


Muškarac hoda preko ulice ispod znaka za Iowa Caucuses u centru Des Moinesa, Iowa, 13. januara 2024.
Muškarac hoda preko ulice ispod znaka za Iowa Caucuses u centru Des Moinesa, Iowa, 13. januara 2024.

Dok hladne temperature haraju Srednjim zapadom, republikanski predsjednički proces zvanično će početi u ponedjeljak sa poslaničkim klubovima u Ajovi.

Četvorgodišnje takmičenje je ove godine bilo neobično tiho, što je znak velike prednosti bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u utrci. Nije pomogao ni arktički udar koji je državu spustio na temperature ispod nule i bacao snijeg tokom posljednjih dana utrke.

Evo nekoliko stvari koje treba pogledati.

Ko je drugi

Čini se da se u Iowi bori za drugo mjesto s obzirom na Trumpovu dominaciju. Pravo pitanje je da li bilo koje od dvoje republikanaca koji predvode može to učiniti trkom za dvije osobe na duge staze.

Da bi to uradili, vjerovatno treba da izađu iz Iowe sa srebrnom medaljom.

Guverner Floride Ron DeSantis je jednom govorio o osvajanju države, ali je smanjio očekivanja na to da će jednostavno imati dobar nastup. S obzirom da je njegov aparat za kampanju u previranju i da sredstva presušuju, potrebna mu je jaka završnica u državi u kojoj bi konzervativci pokreta obično bili njegova prirodna publika.

Snijeg pada na zgradu Kapitola države Ajove u Des Moinesu, Iowa, 9. januara 2024.
Snijeg pada na zgradu Kapitola države Ajove u Des Moinesu, Iowa, 9. januara 2024.

Tehnokratija i konsenzus bivše guvernerke Južne Karoline Nikki Haley ne izgleda skrojeno za Ajovu, ali glasanje je upravo kada je stekla povećanu pažnju i finansijsku podršku. Njena najjača država može biti sljedeća država, New Hampshire, a drugo mjesto u Iowi moglo bi je staviti u jaku poziciju.

Ko podnosi hladnoću?

U klubovima, veliki dio fokusa je bio na Trumpovom snažnom položaju. Iznenađenje bi u konačnici moglo biti više o odazivu i kome bi koristila brutalna zimska oluja koja ograničava učešće.

Na kraju krajeva, klub nije tu radi pogodnosti. Oni koji učestvuju moraju izaći nakon mraka na jednu od 1.567 lokacija, gotovo uvijek trebajući vožnju. Na kolovozu će biti poledice, biće ispod nule. Ajovani su slavno izdržljiva vrsta, ali čak i oni mogu ustuknuti kada se upuštaju u takve uslove. Nacionalna meteorološka služba je prošle sedmice upozorila ljude da ne napuštaju svoje domove ako je moguće.

Povrh svega, ljudi mogu biti manje motivirani da glasaju na takmičenjima gdje se pobjednici smatraju neizbježnim.

Sa druge strane, Trumpovi birači su veoma motivisani da ga podrže. DeSantis bi mogao imati koristi od toga da ima duboku organizaciju kako bi nervozne učesnike prevezao na mjesta okupljanja. Sve u svemu, konzervativni glasači su uzbuđeni što je 2024. u toku – ljuti su na stanje stvari, poput svojih kandidata i vide Bidena lako poraženog u novembru.

Poređenje će biti 2016. kada je 186.000 republikanaca izašlo u posljednjem takmičarskom klubu. To je mali broj da bi imao tako veliku ulogu u određivanju kandidata da vodi zemlju od 330 miliona stanovnika. Hoćemo li ovaj put vidjeti manje ljudi?

Koja je Trumpova granica?

Ankete su bile impresivne, ali ne znate kako će kandidat proći dok se glasovi ne prebroje. Hoće li se Trumpova dominacija u anketama pretvoriti u veliku pobjedu u ponedjeljak? Ili će biti iznenađenja?

Trump je ušao u državu u posljednjim danima takmičenja, ali je također skrenuo pažnju negdje drugdje na načine koji su neuobičajeni za kandidata koji želi spriječiti pobjedu u Iowi. On je, na primjer, proveo vrijeme prošle sedmice na žalbenom ročištu u jednom od svojih krivičnih predmeta i na kraju suđenja za prevaru, nadajući se da će ga to staviti u bolju poziciju među republikanskim glasačima, nego da ide do Iowe. Njegovi rivali su ga osudili što je otišao, ali nije jasno da li će mu to naštetiti u državi.

Šanse za iznenađenje su uvijek male – zato su iznenađenja – ali u politici se sve može dogoditi, posebno po ovom vremenu. Ako Trump podbaci, to bi moglo uzdrmati takmičenje za nominacije koje je do sada bilo najzapaljivije u modernom sjećanju.

Ramaswamyjev znak

Jedan od neočekivanijih sporednih zapleta na republikanskim predizborima 2024. bio je Vivek Ramaswamy, 38-godišnji farmaceutski poduzetnik koji je napisao knjigu pod nazivom “Woke, Inc.”. a zatim odlučio da se kandiduje za predsjednika. Njegov agresivni pristup vođen društvenim medijima u početku je privukao određenu znatiželju republikanskih glasača, ali se činilo da je mnoge odbio nakon što je napao rivale tokom debata.

Ramaswamyjev stil tvrdoglavosti možda i nije baš „fini Ajovan“, ali nije ni Trumpov i on je daleko ispred. Ramaswamy je bio po cijeloj Iowi, dostigavši prekretnicu kampanje posjete svih 99 okruga u državi ne jednom, već dvaput.

Nije jasno za šta se takmiči Ramaswamy – on se trudi da ne kritikuje Trumpa. Iowa će pomoći da se utvrdi ima li on razloga da nastavi voditi svoju donkihotovsku kampanju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG