Linkovi

Iowa: Na testu stisak Donalda Trumpa nad republikanskom politikom


Izbori 2024.
Izbori 2024.

Glasanje bi trebalo da počne u ponedeljak uveče, a bivši predsjednik Donald Tramp je u očekivanju pobjede koja bi poslala odjekujuću poruku da ni hladnoća koja ugrožava život, ni problemi sa pravnim sistemom koji mijenjaju život ne mogu usporiti njegov marš ka nominaciji Republikanske stranke 2024.

Poslanički klubovi u Ajovi, koji su uvodno takmičenje u višemjesečnom predsjedničkom procesu republikanaca, počinju u 20:00 EST. Učesnici poslaničkog kluba okupiće se u više od 1.500 škola, crkava i društvenih centara kako bi raspravljali o svojim opcijama, u nekim slučajevima satima, prije tajnog glasanja.

Dok Trump projektuje samopouzdanje, njegov nekadašnji glavni rival, guverner Floride Ron DeSantis , bori se za svoj politički opstanak u utrci za drugo mjesto. Bivša ambasadorica UN-a Nikki Haley, jedina žena u trci, stoji na putu DeSantisu. Njih dvoje su se agresivno takmičili posljednjih sedmica kako bi izašli kao jasna alternativa bivšem predsjedniku, koji je otuđio mnoge Amerikance i mogao bi do kraja godine postati osuđeni zločinac.

“Apsolutno volim mnoge stvari koje je (Trump) radio, ali njegova ličnost mu je na neki način stala na put”, rekao je Hans Rudin, 49-godišnji savjetnik na društvenom koledžu iz Council Bluffs, Iowa. Rekao je da je podržao Trumpa na protekla dva izbora, ali da će u ponedjeljak glasati za DeSantisa.

Ankete pokazuju da Trump ulazi u dan sa ogromnim vodstvom u Ajovi. Preduzetnik Vivek Ramaswamy i bivši guverner Arkanzasa Asa Hutchinson također su na glasanju, kao i bivši guverner New Jerseya Chris Christie, koji je suspendovao svoju kampanju prošle sedmice.

Sa očekivanim najnižim temperaturama u istoriji poslaničkih klubova i opasnim uslovima putovanja u gotovo svakom kutku ruralne države, kampanje se pripremaju za takmičenje sa malom izlaznošću koje će testirati snagu njihove podrške i organizacione mišiće. Konačni rezultat će poslužiti kao snažan signal za ostatak borbe za nominaciju kako bi se odredilo ko će se suočiti s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom na općim izborima u novembru.

Ron DeSantis, Iowa
Ron DeSantis, Iowa

Nakon Iowe, republikanski predizbori se prebacuju u New Hampshire, Nevadu i Južnu Karolinu u narednim sedmicama prije nego što se presele u ostatak zemlje ovog proljeća. Konačni kandidat neće biti potvrđen do nacionalne konvencije stranke u julu, ali s velikim pobjedama na uvodnim takmičenjima, Trumpa će biti teško zaustaviti.

Trumpova politička snaga koja se kreće u poslaničke grupe u Ajovi, koji dolaze 426 dana nakon što je pokrenuo svoju kampanju 2024., govori o izvanrednoj priči o republikanskoj stranci koja nije voljna ili je nesposobna da odstupi od njega. Izgubio je od Bidena 2020. godine nakon što je podstakao gotovo konstantan haos dok je bio u Bijeloj kući, što je kulminiralo tako što su njegove pristalice izvele smrtonosni napad na američki Kapitol. Ukupno se suočava sa 91 optužbom za krivična djela u četiri krivična predmeta, uključujući dvije optužnice za njegove napore da poništi izbore i treću optužnicu za držanje povjerljivih dokumenata u svojoj kući na Floridi.

Posljednjih sedmica Trump je sve više kopirao autoritarne lidere i svoju kampanju uokvirio kao kampanju odmazde. Otvoreno je govorio o korištenju moći vlade za progon svojih političkih neprijatelja. On je u više navrata koristio retoriku koju je nekada koristio Adolf Hitler da tvrdi da imigranti koji ilegalno ulaze u SAD „truju krv naše zemlje. A nedavno je podijelio oblak riječi na svom računu na društvenim mrežama ističući riječi poput "osveta", "moć" i "diktatura".

Republikanski glasači mu vjeruju.

„Tramp je hrišćanin. On je pouzdan. On veruje u Ameriku. I vjeruje u slobodu”, rekla je 71-godišnja Kathy DeAngelo, penzionisana bolnička administrativna službenica koja čeka po hladnom vremenu da vidi Trumpa u nedjelju. “On je jedini.”

Konačna anketa Des Moines Register/NBC News prije skupova pokazala je da Trump održava zapanjujuće vodstvo, uz podršku gotovo polovine vjerovatnih članova poslaničke grupe, u poređenju sa 20% za Haley i 16% za DeSantisa. Haley, bivša ambasadorica UN-a i guverner Južne Karoline, i DeSantis, guverner Floride, ostaju u bliskoj borbi za drugo mjesto.

Bivša ambasadorica UN-a i kandidatkinja za predsjednika 2024. Nikki Haley govori na kampanji u James Theatreu u Iowa Cityju, Iowa, 13. januara 2024.
Bivša ambasadorica UN-a i kandidatkinja za predsjednika 2024. Nikki Haley govori na kampanji u James Theatreu u Iowa Cityju, Iowa, 13. januara 2024.

Uoči poslaničkih sastanaka, Trump je predvidio da će postaviti savremeni rekord za poslanički klub republikanaca iz Ajove s marginom pobjede koja premašuje skoro 13 postotnih poena koliko je Bob Dole zaradio 1988. Također je nastojao umanjiti očekivanja da će zaraditi čak 50% od ukupnog broja glasova.

Bez obzira da li dostiže taj broj ili ne, njegovi kritičari primjećuju da će otprilike polovina republikanskih glasača u državi vjerovatno glasati za nekoga ko se ne zove Trump.

Temperatura u dijelovima Ajove u ponedjeljak bi mogla pasti na negativnih 26 stepeni Celzijusa, dok snježni nanosi od mećave u petak i dalje čine opasnim putovanje kroz ruralnu državu gdje su neasfaltirani putevi uobičajeni.

Prognostičari su upozorili da je do utorka moguće "opasno zahlađenje". Uslovi, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, mogli bi dovesti do "mraza i hipotermije za nekoliko minuta ako se ne obučete kako treba".

Tokom vikenda, znakovi postavljeni na ključnim putevima upozoravali su vozače velikim trepćućim narandžastim slovima: "PUTOVANJE NIJE SAVJETOVANO."

Automobil zatrpan snijegom tokom mećave u susjedstvu East Village u Des Moinesu, Iowa, 12. januara 2024.
Automobil zatrpan snijegom tokom mećave u susjedstvu East Village u Des Moinesu, Iowa, 12. januara 2024.

A zimsko vrijeme, zastrašujuće čak i za Ajovu, učinit će ionako nereprezentativni proces još manje reprezentativnim.

Mnogi stariji Ajovani, koji su okosnica poslaničkog kluba, pitaju se kako će stići do svojih lokacija. I samo mali dio učesnika bit će obojeni glasači, s obzirom na pretežno bijelu populaciju Ajove, što je činjenica koja je pomogla uvjeriti demokrate da ove godine prebace svoje početno primarno takmičenje u Južnu Karolinu.

Poslanički klubovi u Iowi također se sastaju i na Dan Martina Luthera Kinga, koji je savezni praznik.

Prošlog mjeseca, predsjedničke kampanje objavile su očekivanja blizu 200.000 republikanskih glasača da učestvuje u poslaničkom odboru. Uoči takmičenja, mnogi se sada pitaju da li će izlaznost 2024. premašiti 118.411 republikanaca koji su se pojavili 2012. godine.

Ipak, svaka od kampanja zahtijeva moćnu operaciju izlaska na glasanje koja će osigurati da se njihove pristalice pojave.

Haley je u nedelju u Amesu okupila prostoriju prepunu Ajovana i volontera van države, izazivajući česta klicanja.

51-godišnja bivša guvernerka Južne Karoline ponovila je svoj česti poziv glasačima GOP-a da je izaberu za "novu generacijsku vođu koja ostavlja negativnost i prtljag iza sebe i fokusira se na rješenja budućnosti".

Skoro 200 milja dalje u Dubuqueu, DeSantis je odbacio pitanja o svojoj poziciji na biralištima dok se udvarao biračima.

“Volim da me potcjenjuju. Volim biti autsajder”, rekao je guverner Floride. “Mislim da je tako bolje.”

U međuvremenu, nisu svi birači bili uzbuđeni zbog svojih opcija.

Jake Hutzell, 28, nije ranije učestvovao u poslaničkom odboru, a nije siguran ni da hoće u ponedjeljak. On prati politiku, ali je rekao da je dio generacije koja je skeptična.

„Nikad nije postojao neko prema kome bih imao jake osjećaje“, rekao je stanovnik Dubuquea. „Ako ću svoje ime staviti iza onoga za koga mislim da bi trebalo da bude predsjednik, volio bih da se veoma snažno osjećam u vezi sa tim.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG