Linkovi

Bivši komandant Armije BiH pravosnažno oslobođen za ratni zločin u Kalinoviku


Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH
Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je oslobađajuću presudu Ramizu Drekoviću, bivšem komandantu 4. Korpusa Armije Republike BiH, koji je bio optužen za ratni zločin 1995. godine u Kalinoviku, udaljenom 60-ak kilometara od Sarajeva.

Pravosnažnom presudom, 21. novembra je odbijena je žalba Tužilaštva BiH i potvrđena oslobađajuća prvostepena presuda koju je Sud BiH donio 17. maja.

Prvostepenom presudom Dreković je oslobođen od optužbe jer nije dokazano da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćio je Sud BiH.

Optužnicoma Tužilaštva BiH Dreković se, uz ostalo teretio, da je u vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, od 21. maja do 7. juna 1995. godine naredio napad na srpsko civilno stanovništvo Kalinovika.

Uslijed eksplozija granata ubijeno je dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba.

Dreković se na početku suđenja 2019. godine izjasnio da nije kriv za ratne zločine. On je uhapšen krajem 2018.godine po nalogu Tužilaštva BiH.

Žalba na drugostepenu presudu nije dozvoljena.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG