Linkovi

Tužilaštvo BiH: General Armije BiH Ramiz Dreković osumnjičen za granatiranje mjesta Kalinovik


U Sarajevu je uhapšen Ramiz Dreković zbog sumnji da je učestvovao u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva na području opštine Kalinovik, saopštio je portparol Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Dreković, rođen u Tutinu u Srbiji, je uhapšen po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine

"Osumnjičen je da je u svojstvu nekadašnjeg zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Osumnjičeni se tereti da je u proljeće 1995. godine, izdao izravnu, strogo povjerljivu zapovjed artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic, da izvrše neselektivno granatiriranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti", navodi se u saopštenju.

Tužiiteljstvo podsjeća da je tokom tog granatiranja tokom maja i juna 1995. godine ubijeno jedno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te granatiranjem prouzročeno veliko razaranje imovine i objekata.

Nakon što bude priveden postupajućem tužitelju, osumnjičeni će biti ispitan i nakon toga će biti donesena odluka o daljim aktivnostima u predmetu, saopštilo je Tužiteljstvo BiH.

Za branioca Kadriju Kolića nije bilo razloga za hapšenje, tvrdeći da ne stoje razlozi za Drekovićevo bjekstvo, jer on nema važeća dokumenta Srbije. Kolić kaže da će Odbrana pokazati da su tužilački navodi o Drekovićevoj odgovornosti netačni.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG