Linkovi

Američka vojna pomoć Tajvanu nije pokolebala ambiciju Kine za ujedinjenjem


Tajvanska vojska održava vježbe, 27. juli 2023.
Tajvanska vojska održava vježbe, 27. juli 2023.

Kina je optužila Sjedinjene Države da su Tajvan pretvorile u "skladište municije" nakon što je Bijela kuća objavila paket vojne pomoći za Tajpej u vrijednosti od 345 miliona dolara, a samoupravni otok u nedjelju je objavilo da prati šest brodova kineske mornarice u vodama ispred svojih obala.

Kineska kancelarija za poslove sa Tajvanom izdala je saopštenje u subotu uveče protiveći se vojnoj pomoći Tajvanu, za koji Kina tvrdi da je sopstvena teritorija.

„Bez obzira koliko novca poreznih obveznika običnih ljudi potroše... tajvanske separatističke snage, bez obzira koliko američkog oružja, to neće poljuljati našu odlučnost da riješimo tajvanski problem. Ili uzdrmati našu čvrstu volju da ostvarimo ponovno ujedinjenje naše domovine”, rekao je Chen Binhua, glasnogovornik Ureda za poslove Tajvana.

„Njihove akcije pretvaraju Tajvan u bure baruta i municiju, što pogoršava opasnost od rata u Tajvanskom moreuzu”, navodi se u saopštenju.

Kineska narodnooslobodilačka armija povećala je svoje vojne manevre posljednjih godina usmjerene na Tajvan, šaljući borbene avione i ratne brodove da kruže oko ostrva.

U nedjelju je tajvansko Ministarstvo nacionalne odbrane saopćilo da je pratilo šest brodova kineske mornarice u blizini ostrva.

Vladajuća administracija Tajvana, predvođena Demokratskom progresivnom strankom, pojačala je kupovinu oružja od SAD-a kao dio strategije odvraćanja od kineske invazije.

Kina i Tajvan su se podijelili usred građanskog rata 1949. godine, a Tajvanom nikada nije upravljala vladajuća kineska Komunistička partija.

Za razliku od prethodnih vojnih kupovina, najnovija serija pomoći dio je predsjedničkih ovlasti koje je prošle godine odobrio američki Kongres za povlačenje oružja iz trenutnih američkih vojnih zaliha - tako da Tajvan neće morati čekati na vojnu proizvodnju i prodaju.

Dok je Tajvan kupio oružje u vrijednosti od 19 milijardi dolara, veliki dio ga tek treba da bude isporučen Tajvanu. Washington će na Tajvan poslati prenosive sisteme protivvazdušne odbrane, obaveštajne i nadzorne sposobnosti, vatreno oružje i projektile.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG