Linkovi

Američki izvještaj: Kineska podrška je 'kritična' za ratne napore Rusije


Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping rukuju se dok razmjenjuju dokumente tokom ceremonije potpisivanja nakon razgovora u Velikoj palati Kremlja u Moskvi, 21. marta 2023.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping rukuju se dok razmjenjuju dokumente tokom ceremonije potpisivanja nakon razgovora u Velikoj palati Kremlja u Moskvi, 21. marta 2023.

U izvještaju Ureda direktora nacionalne obavještajne službe s kojeg je skinuta oznaka tajnosti, stoji da je podrška Kine "kritična" za sposobnost Rusije da nastavi da vodi rat protiv Ukrajine.

U izvještaju, koji je zatražio Kongres, procjenjuje se kako niz aktera, uključujući kinesku vladu, Komunističku partiju Kine, kineske kompanije u državnom vlasništvu i druge kineske entitete, podržavaju rusku ekonomiju i njenu vojsku, skoro 18 mjeseci nakon što je Kremlj ničim izazvan napad na Ukrajinu.

"Peking provodi razne mehanizme ekonomske podrške Rusiji koji ublažavaju i uticaj zapadnih sankcija i kontrole izvoza", navodi se u izvještaju.

"NR Kina (Narodna Republika Kina) povećala je uvoz ruskog izvoza energije, uključujući isporuke nafte i gasa preusmjerene iz Evrope. Peking je također značajno povećao upotrebu svoje valute, juana, i svoje finansijske infrastrukture u komercijalnim interakcijama s Rusijom , omogućavajući ruskim subjektima da obavljaju finansijske transakcije nesputano zabranama Zapada."

U izvještaju se također nalazi da je Kina direktno podržavala ruske ratne napore prodajući Moskvi tehnologiju i opremu "dvostruke namjene", što znači predmete koji mogu imati i civilnu i vojnu upotrebu.

Omogućavanje 'brutalne invazije'

Izvještaj je objavio stalni odbor za obavještajne poslove Predstavničkog doma.

Predstavnik Jim Himes, najviši demokrata u komitetu, rekao je: "Ova neklasifikovana procjena, propisana prošlogodišnjim Zakonom o ovlaštenju obavještajnih službi, detaljno opisuje obim kineske podrške tekućoj invaziji [ruskog predsjednika Vladimira] Putina.

"Rat Rusije protiv Ukrajine u velikoj mjeri je omogućen spremnošću Kine da ih podrži, na direktne i indirektne načine. Nadam se da će ovaj izvještaj jasno pokazati Pekingu da će Sjedinjene Države i svijet znati ako preduzmu dalje mjere da omogući Putinovu brutalnu invaziju."

Kina odgovara

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning komentirao je izvještaj na svom dnevnom brifingu u petak, rekavši da u trgovini njene zemlje s Rusijom nije bilo ništa neobično, dok je osudio zapadne sankcije Moskvi.

"Kina je uključena u normalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju sa Rusijom i drugim zemljama na bazi jednakosti i obostrane koristi", rekao je Mao. "Protivimo se jednostranim sankcijama i dugoročnim jurisdikcijama koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu ili mandatu Vijeća sigurnosti. Saradnja Kine i Rusije nije usmjerena ni na jednu treću stranu i neće biti ometanja ili prisile od strane bilo koje treće strane."

Kina i Rusija značajno su produbile svoje odnose posljednjih godina. U danima prije pokretanja invazije u punom obimu u februaru 2022., kineski predsjednik Xi Jinping i Putin objavili su da partnerstvo njihovih zemalja "nema granica".

Nafta i gas

Nakon invazije, ujedinjeni front nacija predvođen Sjedinjenim Državama primijenio je izvanrednu mrežu sankcija, prekinuvši protok roba i usluga između Rusije i većine velikih zapadnih tržišta.

U izvještaju se nalazi da je od invazije trgovina s Kinom zamijenila veći dio izgubljene trgovine. U 2022. bilateralna trgovina između Rusije i Kine dostigla je rekordan nivo, pri čemu je ruski uvoz iz Kine porastao za 14%, a izvoz u Kinu za 43%.

Veliki dio ruskog izvoza u Kinu dolazi u obliku naftnih i plinskih proizvoda koje je Moskva ranije prodavala Zapadu. Kineska kupovina naftnih derivata bila je vrijedan izvor prihoda za Kremlj, a veliki popusti na rusko gorivo bili su blagodat za Kinu.

Kina obezbjeđuje supertankere za premještanje ruske nafte na tržište, kao i osiguranje koje zahtijevaju brodarske kompanije, nakon što su sankcije odsjekle Rusiju od globalnog tržišta pomorskog osiguranja.

Trgovina poluprovodnicima

Jedan od najvećih napora Zapada protiv Rusije uključivao je odsjecanje zemlje od pouzdanog snabdijevanja poluprovodnicima potrebnim za mnoge moderne uređaje, uključujući vojna vozila i sisteme naoružanja.

U izvještaju se bilježi pojava mreže novoformiranih preduzeća u Hong Kongu, koje okarakterizira kao "naplatne kompanije" koje se koriste za kupovinu poluvodiča na otvorenom tržištu, a zatim ih preprodaju Rusiji kršeći američka pravila o kontroli izvoza.

Kina isporučuje Rusiji robu dvostruke namjene i neki eksplicitno vojni materijal, navodi se u izvještaju.

"Carinska evidencija pokazuje da odbrambene kompanije u državnom vlasništvu NRK isporučuju navigacijsku opremu, tehnologiju za ometanje i dijelove borbenih aviona sankcionisanim odbrambenim kompanijama u vlasništvu ruske vlade", navodi se u izvještaju. "Rusija je nastavila da nabavlja čipove obilaznim putevima, a veliki deo teče preko malih trgovaca u Hong Kongu i kontinentalnoj NRK, prema stranim medijima."

Nakon što su ruske banke uglavnom bile odsječene od sistema koji omogućavaju prekogranična plaćanja, mnogi su se počeli oslanjati na kineske banke da bi olakšale trgovinu između dvije zemlje i između ruskih kompanija i firmi u trećim zemljama koje ne učestvuju u zapadnim sankcijama.

Rusija takođe prihvata plaćanja i kupuje robu koristeći kinesku valutu, juan. Do avgusta 2022., šest mjeseci nakon početka invazije, ruska upotreba juana u ofšor plaćanjima povećala se za faktor 10.

Otvoreni podaci

Ian Johnson, viši saradnik za kineske studije u Vijeću za vanjske odnose, rekao je za Glas Amerike da, iako je veliki dio materijala u izvještaju izvučen iz izvora koji su već bili javni, njegova skupština na jednom mjestu čini opseg podrške Pekinga Moskvi jasnije.

"Ne mislim da je to novo, ali pojačava i sistematski objašnjava ono što su mnogi ljudi osjetili: da Kina pokušava pomoći Rusiji koliko god je to moguće, a da ne upadne u velike probleme u vezi sa sankcijama", rekao je Johnson.

„Oni pokušavaju da poguraju okvir koliko god je to moguće, i sve što mogu da urade – upijanjem dodatne energije koju Rusija nije bila u stanju da istovari, dopuštajući im da koriste juan – malo olakšava Rusiji, " on je rekao. "Sve ove stvari su takođe u interesu Kine. Nije sasvim altruistički. Oni imaju mnogo razloga da žele da održe Rusiju na površini."

XS
SM
MD
LG