Linkovi

Američki zvaničnici upozoravaju na mogućnost pogrešne procjene u vezi sa Kinom


Sjedinjene Države jačaju angažman s Kinom jer vide mogućnost za pogrešnu procjenu u vezi sa svojim najvećim konkurentom, rekli su američki zvaničnici.

Američki State Department objavio je u srijedu da će državni sekretar Antony Blinken otputovati u Peking ove sedmice.

Očekuje se da će se tokom putovanja Blinken sastati s visokim kineskim zvaničnicima, uključujući ministra vanjskih poslova Qin Ganga, saopćio je State Department.

Putovanje se smatra dijelom napora Bidenove administracije da popravi odnose s Pekingom nakon niza diplomatskih sukoba između dvije zemlje.

Qin Gang
Qin Gang

"Dolazimo u Peking sa realističnim, samouvjerenim pristupom i iskrenom željom da upravljamo svojom konkurencijom na najodgovorniji mogući način", rekao je Daniel Kritenbrink, pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik, na telefonskom brifingu s novinarima u srijedu.

Na telefonskom brifingu, Kurt Campbell, zamjenik pomoćnika predsjednika Joea Bidena i koordinator za indo-pacifička pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost, rekao je: "Sada je upravo vrijeme za intenzivnu diplomatiju."

Campbell je prošle sedmice pozvao na održavanje "prikladne diplomatije" s Pekingom, rekavši da raste mogućnost pogrešnih procjena s Kinom.

On je to rekao na događaju koji je organizirao washingtonski institut Hudson.

Tokom telefonskog razgovora s Qinom, Blinken je u utorak pozvao na "održavanje otvorenih linija komunikacije" s Kinom kako bi se izbjegle "pogrešne procjene i sukob", navodi State Department.

Antony Blinken
Antony Blinken

Qin je pozvao SAD da poštuju "ključne brige Kine" i "prestanu da se miješaju u kineske unutrašnje stvari i prestanu da štete suverenitetu, bezbjednosti i razvojnim interesima Kine u ime konkurencije", navodi se Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Analitičari kažu da je vjerovatnoća proboja u ključnim bilateralnim pitanjima i dalje mala tokom Blinkenove posjete.

"Najbolje što ova posjeta može postići je uspostavljanje osnove za bilateralne odnose i otvaranje puta za druge interakcije na nivou kabineta", rekao je Dennis Wilder, bivši direktor Vijeća za nacionalnu sigurnost Kine.

"Prava stabilnost u odnosima će se pokazati nedostižnom zbog visokog stepena nepovjerenja i nerješive prirode takvih pitanja kao što su Tajvan i američka ograničenja na izvoz visoke tehnologije u Kinu", dodao je Wilder, koji je sada viši saradnik u Inicijativi za američko-kineski dijalog o globalnim pitanjima na Univerzitetu Georgetown.

"Razgovor je važan čak i kada nema proboja", rekao je Patrick Cronin, predsjedavajući za azijsko-pacifičku sigurnost na Institutu Hudson.

Cronin je rekao da bi obje strane mogle vidjeti određeni napredak po pitanju Ukrajine, trgovine i klimatskih promjena.

"Vođen obostranom željom za diplomatskim visokim položajem kada se lideri sastanu na samitu kasnije ove godine, mislim da će sekretar Blinken moći pronaći neke oblasti od zajedničkog interesa. Mirno okončanje rata u Ukrajini, pokretanje dijaloga o vještačkoj inteligenciji, trgovina i klimatske promjene su sve moguće", rekao je Cronin.

Blinkenovu posjetu Pekingu dogovorili su Biden i kineski predsjednik Xi Jinping kada su se sastali na Baliju u Indoneziji u novembru 2022.

Taj sastanak nije donio iskorak, ali je viđen kao važan korak u stabilizaciji odnosa između dvije zemlje.

Ali tenzije su eskalirale jer su se dvije strane sukobile oko gorućih pitanja, uključujući Tajvan i Ukrajinu.

U februaru je Blinken otkazao svoj put u Peking nakon što je navodno kineski špijunski balon upao u američki vazdušni prostor.

Od tada, SAD ulažu stalne napore da obnove dijalog s Pekingom uprkos tenzijama.

Posljednjih sedmica vođeni su razgovori na visokom nivou između dvije strane, što je moguće otopljenje bilateralnih odnosa.

Prošle sedmice, Kritenbrink i Sarah Beran, viši direktor Vijeća za nacionalnu sigurnost za Kinu, otputovali su u Peking kako bi se sastali sa Ma Zhaoxuom, zamjenikom ministra vanjskih poslova, i Yang Taoom, direktorom odjela za sjevernoameričke i okeanske poslove.

XS
SM
MD
LG