Linkovi

Blinken: Kina je unaprijedila špijunske operacije na Kubi 2019. godine


Blinken
Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u ponedjeljak da je Kina izvršila nadogradnju svojih objekata za prikupljanje obavještajnih podataka na Kubi 2019.

Blinken je rekao novinarima da je, kada je Bidenova administracija preuzela dužnost u januaru 2021, bila obaviještena o "brojnim osjetljivim naporima Pekinga širom svijeta" da proširi kineske prekomorske operacije za prikupljanje obavještajnih podataka.

Rekao je da je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa svjesna tog problema i da je Bidenova administracija zaključila da Washington ne napreduje dovoljno po tom pitanju.

Od tog vremena, rekao je Blinken, Sjedinjene Države sprovode novu strategiju koja daje rezultate.

"Ne mogu da uđem u svaki korak koji smo preduzeli. Ali strategija počinje diplomatijom", rekao je on.

Blinken je rekao da su Sjedinjene Države na visokom nivou sarađivale s vladama koje razmatraju smještaj kineskih baza. Rekao je da su američki stručnjaci utvrdili da su diplomatski napori usporili napore Kine da proširi svoje aktivnosti prikupljanja obavještajnih podataka.

Kina odbacuje navode da je provodila operaciju prikupljanja obavještajnih podataka na Kubi, ostrvu koje se nalazi oko 160 kilometara od južne američke države Floride.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je u ponedjeljak na brifingu za medije da su optužbe o kubanskom špijuniranju lažne i da Sjedinjene Države daju nedosljedne i kontradiktorne informacije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG