Linkovi

Može li posjeta američkog državnog sekretara Kini popraviti odnose dvije zemlje?


Antony Blinken
Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken putuje u Kinu u petak nakon što je svoju posjetu planiranu u februaru odložio zbog navodnog kineskog špijunskog balona koji je proletio kroz američki zračni prostor.

Ali mala su očekivanja da će Blinkenovo putovanje moći da resetuje teške odnose dvije zemlje.

Blinken je prvi državni sekretar koji će posjetiti Peking od 2018.

U utorak navečer, Blinken je telefonom razgovarao sa kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller dodao je u izjavi da je Blinken „jasno stavio do znanja da će SAD nastaviti koristiti diplomatske angažmane kako bi istaknule područja zabrinutosti, kao i područja potencijalne saradnje”.

U saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova o pozivu navodi se da je Qin rekao Blinkenu da bi Sjedinjene Države trebale prestati da se miješaju u kineske poslove i potkopavaju kineske sigurnosne i razvojne interese. Ministarstvo je također izrazilo nadu da će Sjedinjene Države raditi s Kinom na upravljanju razlikama i promoviranju saradnje.

Putovanje koje je prvobitno bilo planirano ranije ove godine otkazano je zbog problema s balonom i prigovora Kine na podršku SAD Tajvanu. Peking je tvrdio da je balon bio „civilni” koji se uglavnom koristio u „meteorološke” svrhe.

Američki zvaničnici rekli su da je u interesu obje zemlje da održe otvorene linije komunikacije. Pentagon također želi da Peking odgovori na vojnu telefonsku liniju kako bi generali mogli razgovarati tokom incidenata poput nedavnog bliskog susreta američkih i kineskih brodova u Tajvanskom moreuzu.

Stručnjaci kažu da, uprkos tenzijama, obje vlade pokušavaju uspostaviti samit kasnije ove godine.

„Obe zemlje rade na mogućem sastanku između [SAD Predsjednik Joe] Bidena i [kineski predsjednik] Xija Jinpinga na sastanku APEC-a [Asia Pacific Economic Cooperation] koji će se održati u San Franciscu u novembru, a za uspješan samit, ako je to zaista na dnevnom redu, potrebno je biti dosta priprema”, rekla je Bonnie Glaser, izvršna direktorica Indo-Pacifičkog programa u njemačkom Marshall fondu Sjedinjenih Država.

Dok Washington nastoji da ponovo angažuje Peking po pitanju borbe protiv narkotika i klimatskih promjena, stručnjaci i kongresni kritičari su skeptični da dvije zemlje mogu imati značajnu promjenu u svojim odnosima.

„Ne mislim da bi trebalo da gledamo na resetovanje odnosa SAD-a i Kine”, rekao je Glaser za Glas Amerike.

„To je prilika za obje strane da nastave izražavati svoje zabrinutosti i možda pronađu načine za rješavanje razlika. Ovo je posebno tačno u vojnom području, gdje su oni zapravo zamrznuti”, dodao je Glaser.

XS
SM
MD
LG