Linkovi

Američka granična služba: Broj migranata koji prelaze granicu sa Meksikom pao za 50 posto


Migranti stoje u blizini rijeke Rio Bravo nakon što su prešli granicu, kako bi zatražili azil u Sjedinjenim Državama, dok su pripadnici Nacionalne garde Texaške vojske produžili žilet žicu kako bi spriječili migrante u prelascima, 13. maj 2023.
Migranti stoje u blizini rijeke Rio Bravo nakon što su prešli granicu, kako bi zatražili azil u Sjedinjenim Državama, dok su pripadnici Nacionalne garde Texaške vojske produžili žilet žicu kako bi spriječili migrante u prelascima, 13. maj 2023.

Agenti američke granične patrole zabilježili su pad broja migranata koji prelaze granicu za 50 posto otkako je u četvrtak u ponoć istekla imigracijska politika iz ere pandemije poznata kao član 42, rekao je ministar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas na CNN-u „Stanje nacije” u nedjelju.

„U protekla dva dana, granična patrola Sjedinjenih Država doživjela je pad broja susreta za 50 posto u odnosu na ono što smo imali ranije u sedmici prije nego što je član 42 završio u četvrtak u ponoć”, rekao je Mayorkas. „Još je rano. U trećem smo danu. Ali ovu tranziciju smo planirali mjesecima i mjesecima.”

Mayorkas je rekao da su agenti američke granične patrole imali oko 6.300 susreta s graničnim prelazima u petak i još 4.200 u subotu, u poređenju sa više od 10.000 neposredno prije isteka člana 42.

Tražitelji azila iz Meksika nadaju se ulasku u SAD nakon završetka člana 42.

Lupita, 36-godišnja Meksikanka iz države Michoacan, provela je tri mjeseca u skloništu, čekajući da podnese zahtjev za azil u Sjedinjenim Državama. Ona nosi neke od dokaza za svoj slučaj: rane od metaka na rukama, ramenu i stomaku.

Od marta 2020, kada su široka ograničenja iz ere COVID-a stupila na snagu na jugozapadnoj granici, Meksikancima poput Lupite uglavnom je zabranjeno da traže utočište u SAD-u i umjesto toga su brzo protjerani nazad u Meksiko.

U petak se to promijenilo kada je administracija predsjednika Joea Bidena ukinula član 42, odredbu inspiriranu COVID-om koja je dozvolila američkoj vladi da odbije tražioce azila iz razloga javnog zdravlja.

Odvjetnici za imigraciju u skloništu Tijuana, preko granice iz San Diega u Kaliforniji, savjetovali su migrante da se prijave za termin da priđu ulaznoj luci na novoj vladinoj aplikaciji poznatoj kao „CBP One” ako žele imati šansu da dobiju azil.

U isto vrijeme kada je istekao član 42, Bidenova administracija je implementirala novu uredbu koja pretpostavlja da će većina migranata biti nepodobna za azil ako ne koriste legalne puteve za ulazak u SAD kao što je CBP One.

Lupita, koja sada pokušava da zakaže termin preko CBP One, rekla je da je pobjegla iz kuće nakon što je njen muž ubijen u pucnjavi kartela prošle godine, tokom koje je rekla da je ranjena.

Lupita, koja je tražila da ne objavljuje svoje prezime niti da je fotografiše iz straha od odmazde, rekla je da su joj tužioci rekli da je napad bio slučaj pogrešnog identiteta, ali se boji da bi prisustvovanjem ubistvu svog supruga bila ugrožena ona i njena djeca. Reuters nije mogao nezavisno potvrditi njen račun.

„Ovo je uglavnom za moju djecu”, rekla je Lupita. „Ne mogu se vratiti kući.”


Mnoge porodice migranata bježe od političkog nasilja ili porodičnog zlostavljanja kod kuće, traume koja se često pogoršava tokom kopnenog putovanja kroz Centralnu Ameriku i Meksiko, gdje su žrtve svih vrsta sigurnosnih snaga i kriminalnih grupa, rekla je Judith Cabrera de la Rocha , ko-direktorica skloništa Tijuana.

„Oni stižu ovamo neuhranjeni, dehidrirani, uključujući trudnice, i sa teškim posljedicama po njihovo mentalno zdravlje. I to je uz to što je razlog zašto su otišli bio traumatizirajući”, rekao je Cabrera.

„Volim da razmišljam o ovome kao o mjestu za zdravlje”, rekla je za sklonište. „Pružamo mjesto koje je malo sigurnije.”

Nova uredba također zabranjuje većini migranata da dobiju azil ako su prošli kroz druge zemlje bez prethodnog traženja zaštite negdje drugdje, što bi se odnosilo na većinu ljudi koji nisu iz Meksika, ali koji su prošli tamo da bi došli do granice.

Zagovornici imigracije podnijeli su pravni prigovor protiv novih mjera za azil, tvrdeći da krše američke i međunarodne zakone i da liče na ograničenja koja je nametnuo Bidenov republikanski prethodnik Donald Trump, a koja su blokirana na sudu.

Desetine hiljada migranata požurilo je na granicu prošle sedmice pokušavajući ući u zemlju prije nego što su nova pravila o azilu stupila na snagu. U borbi do granice meksička nacionalna agencija za migracije saopštila je da je jedan 29-godišnji kubanski migrant poginuo pokušavajući da prepliva rijeku Rio Grande u Texas u petak rano ujutru.

Nagli porast nedavnih dolazaka opteretio je američku carinsku i graničnu zaštitu. Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od saveznog sudije na Floridi da privremeno obustavi nalog koji je izdao u petak koji sprečava pogranične agente da puste migrante iz pritvora, a da im prethodno ne daju službene obavijesti da se pojave pred imigracijskim sudom. Vlada kaže da je ta praksa potrebna kako bi se spriječila pretrpanost pritvorskih centara u SAD-u.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG