Linkovi

Demokrate američkog Senata planiraju novi zakon u natjecanju sa Kinom


Lider većine u Senatu Chuck Schumer otkriva zakone u vezi natjecanja sa Kinom, 3. maj 2023.
Lider većine u Senatu Chuck Schumer otkriva zakone u vezi natjecanja sa Kinom, 3. maj 2023.

Demokrate u Senatu SAD-a pokrenule su u srijedu obnovljeni napor da spriječe konkurenciju iz Kine, planirajući zakone koji će potaknuti sposobnost zemlje da se suoči s azijskim moćnikom u sferama od tehnologije do sigurnosti, i prijetnji Tajvanu.

Nakon usvajanja opsežnog zakona prošle godine za jačanje konkurencije s Pekingom u poluprovodnicima i drugoj tehnologiji, čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer i čelnici demokratskog odbora rekli su da će napisati zakon, za koji se nadaju da će biti donijet u sljedećih nekoliko mjeseci, kako bi ograničili protok tehnologije u Kinu, odvratili Kinu od pokretanja sukoba s Tajvanom i pooštrili pravila kako bi se spriječio odlazak američkog kapitala u kineske kompanije.

Schumer je rekao da će prijedlog zakona, nazvan China Competition 2.0, proširiti prošlogodišnji zakon.

"Danas najavljujemo novu inicijativu, onu koja će se graditi na ovom zamahu i razvijati nove i značajne dvostranačke zakone", rekao je Schumer na konferenciji za novinare.

Rekao je kako se nada da će zakon biti dvostranački i rekao je da su republikanci u Senatu podržali neke od ideja predloženih za paket. Prijedlog će trebati podršku republikanaca da postane zakon, budući da republikanci kontroliraju Zastupnički dom.

Želja za čvrstim stavom prema Kini jedan je od rijetkih dvostranačkih osjećaja u višegodišnjem podijeljenom Kongresu SAD-a, a prošlogodišnji zakon usvojen je uz ogromnu podršku i demokrata i republikanaca.

Međutim, John Thune, republikanac u Senatu, rekao je da će nova inicijativa teško proći kroz Kongres, s obzirom na zabrinutost njegove stranke oko potrošnje u vezi prošlogodišnjeg zakona.

Zakon, koji je prošle godine potpisao predsjednik Joe Biden, odobrio je stotine milijardi dolara za poticanje naučnog istraživanja i subvencioniranje domaćih proizvođača poluprovodnika.

Ovogodišnji planirani zakon također bi zahtijevao sredstva za dodatna domaća ulaganja u ključna tehnološka područja i pružio bolju američku alternativu kineskoj globalnoj infrastrukturnoj inicijativi Pojas i put, nastojanju da se suprotstavi međunarodnom utjecaju Pekinga.

"Znamo da Kina koristi svoju ekonomsku moć kao nasilnik", rekao je demokratski senator Chris Coons na konferenciji za novinare.

Schumer je rekao da će se zakonodavci osvrnuti na TikTok i druge strane aplikacije dok pišu kineski zakon. TikTok, koji je u vlasništvu kineske tehnološke tvrtke ByteDance, predmet je intenzivnog nadzora u Washingtonu i drugim zapadnim prijestolnicama.

TikTok je zabranjen na telefonima koje je izdala vlada u zemljama poput Kanade i Australije zbog zabrinutosti može li Kina pristupiti korisničkim podacima ili utjecati na ono što ljudi vide. Neki američki zakonodavci pozvali su na zabranu u cijeloj zemlji.

XS
SM
MD
LG