Linkovi

Kontrola države u Kini ojačana zakonom protiv špijunaže


Kineski lider Xi Jinping prisustvuje plenarnom sastanku delegacija Narodnooslobodilačke vojske i Narodne oružane policije tokom Nacionalnog narodnog kongresa. (8. marta 2023.)
Kineski lider Xi Jinping prisustvuje plenarnom sastanku delegacija Narodnooslobodilačke vojske i Narodne oružane policije tokom Nacionalnog narodnog kongresa. (8. marta 2023.)

Kina je značajno proširila svoj već obuhvatan zakon protiv špijuniranja pooštrivši državnu kontrolu nad podacima i digitalnim aktivnostima.

Promjena će donijeti dodatne pravne rizike stranim kompanijama, novinarima i naučnicima koji pokušavaju da bolje razumiju politiku ili ekonomiju Kine, pišu svjetski mediji.

Proširenje definicije špijuniranja

Kineski parlament usvojio je u srijedu, 26. aprila, obuhvatnu promjenu zakona protiv špijunaže, kojim će, uz proširenje definicije špijuniranja, biti zabranjen prenos bilo kakvih informacija u vezi s nacionalnom bezbjednošću, ističe Rojters (Reuters).

Ovo je prva promjena Zakona o kontrašpijunaži iz 2014. i analitičari kažu da su promene koje će stupiti na snagu 1. jula pokazatelj strožeg pristupa pod predsjednikom Sijem kako rastu sumnje u Pekingu prema Vašingtonu i njegovim saveznicima.

Poslije promjene, prema tekstu zakona koji je kineska državna agencija Sinhua objavila, svi "dokumenti, podaci, materijali i predmeti koji se odnose na nacionalnu bezbjednost i interese" su pod istom zaštitom kao i državne tajne. Zakon, međutim, kako ukazuje Rojters, ne definiše šta spada pod nacionalnu bezbjednost ili interese Kine.

Njime se proširuje definicija špijunaže tako da uključuje cyber napade na državne organe ili ključnu informacionu infrastrukturu.

Promjena će omogućiti organima koje sprovode istragu protiv špijunaže da dobiju pristup podacima, elektronskoj opremi, informacijama o ličnoj imovini, kao i da nekome zabrane prelazak granice.

Novi alati državne kontrole

Promjenom zakon protiv špijunaže Kina je pooštrila državnu kontrolu nad širokim opsegom podataka i digitalnih aktivnosti, proširivši svoju moć da neutrališe ono što smatra prijetnjama, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal), uz ocjenu da se time povećava rizike za kompanije koja posluju u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji.

Šefovi stranih kompanija kažu da bi proširenjem obima i ovlaštenja zakona svakodnevne interakcije mogle da postanu krivična djela protiv nacionalne bezbjednosti, što ističe sve više neprijateljsko okruženje s kojim se mnoge strane firme suočavaju u Kini.

Među zabrinutostima stranih šefova je što će promjena omogućiti vlastima da pregledaju objekte i elektronsku opremu kompanija, kao i digitalne uređaje poput pametnih telefona i laptopa koji pripadaju pojedincima za koje se sumnja da su špijunirali.

Izmijenjeni zakon takođe izaziva zabrinutost da bi uobičajene poslovne aktivnosti, poput prikupljanja podataka o lokalnim tržištima, rivalima i poslovnim partnerima, mogle biti obuhvaćene proširenom definicijom špijunaže.

Promjena zakona, kako ukazuje američki list, proširuje kinesku već obuhvatnu definiciju nacionalne bezbjednosti i daje lideru Si Đinpingu gomilu novih alata za njegov projekat osnaživanja zemlje za potencijalnu konfrontaciju s Vašingtonom i njegovim saveznicima, dok istovremeno prijeti da potkopa napore lidera Komunističke partije da privuku strani kapitalu za oživljavanje ekonomskog rasta.

Tokom protekle decenije, Si je koristio nacionalnu bezbjednost kao sveobuhvatno sredstvo za vladanje Kinom, podstičući zvaničnike da budu tajnovitiji i da uskrate pristup podacima koje su kompanije i analitičari prikupljali radi uvida u kinesku politiku i ekonomiju, navodi Volstrit džurnal i dodaje da će promjena zakona podržati te napore.

Novi rizici za istraživače i novinare

Analitičari upozoravaju da bi proširenje već obuhvatnog zakona o kontrašpijunaži mogao da stvori dodatne pravne rizike ili neizvesnost za strane kompanije, novinare i naučnike, ukazuje CNN.

Kineski lider Si je tokom svojih 10 godina na vlasti u okviru većeg naglaska na nacionalnu bezbjednost već uveo niz mera za suzbijanje navodnih prijetnji unutar i izvan Kine i nastojao je da kontroliše protok informacija izvan zemlje.
Stručnjaci za Kinu ocjenjuje da je prvobitni zakon iz 2014. već bio dvosmislen i moćan. Sada je taj zakon proširen uz, kako ističe CNN, manjak jasnoće oko toga koje vrste dokumenata, podataka ili materijala bi se mogli smatrati relevantnim za nacionalnu bezbjednost, što će predstavljati velike pravne rizike za naučnike i kompanije koje pokušavaju da bolje razumiju Kinu.

Analitičari navode da bi teme kao što su porijeklo kovida, stvarni broj smrtnih slučajeva od pandemije u Kini i autentični podaci o kineskoj ekonomiji mogle biti na meti zakona.

Brojni stranci optuženi i po starom zakonu

Mada će drastičnim proširenjem zakona protiv špijunaže biti dodatno povećani rizici za strance i strane organizacije koje djeluju u Kini, ukazuje Gardijan (The Guardian), optužbe za špijunažu i ugrožavanje nacionalne bezbjednosti već su podizane protiv brojnih stranaca u Kini.

Među njima su dvojica Kanađana za koje njihova vlada tvrdi da su uhapšeni iz odmazde zbog hapšenja direktorke Huaveja (Huawei) u toj zemlji.

Direktor japanske farmaceutske kompanije, koji je, kako je izvješteno, u okviru posla radio s kineskim zvaničnicima i kompanijama, pritvoren je u martu zbog navodnog kršenja zakona o špijunaži. Japanski mediji su potom javili da je 17 Japanca uhapšeno u Kini po tom zakonu od 2014. i da mnogi strahuju od hapšenja za djela za koja ne znaju da su ilegalna.

Ove nedelje je porodica istaknutog kineskog novinara objavila da je optužen za djela u vezi sa špijunažom. Vjeruje se da je ta optužba posljedica njegove interakcije sa stranim diplomatama i medijima u inostranstvu, kao i prethodnih studija u SAD i Japanu.

Ovo se dešava u vrijeme kad, kako navodi Gardijan, rastu tenzije dok Peking i SAD razmjenjuju optužbe za špijunažu. U februaru su američke vlasti oborile kineski špijunski balon koji je otkriven u vazdušnom prostoru SAD. Peking je dotle najavio istrage o američkim kompanijama koje proizvode čipove.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG