Linkovi

Predsjednica Tajvana u Kaliforniji: Zahvalni smo SAD-u što stoje uz nas


Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen i predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin McCarthy, Kalifornija.
Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen i predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin McCarthy, Kalifornija.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy sastao se sa predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen u Kaliforniji, i postao američki političar najvišeg ranga koji se sastao sa jednim liderom Tajvana na američkom tlu od 1979. godine, uprkos prijetnjama odmazde od strane Kine, koja polaže pravo na Tajvan.

Predsjednica Tsai se zahvalila američkom Kongresu što stoji uz Tajvan u vrijeme ugroženosti demokratije, i citirala je riječi bivšeg američkog predsednika Ronalda Reagana - "da bismo sačuvali mir, moramo da budemo jaki"- u razgovoru sa McCarthyjem i drugim zakonodavcima iz obje stranke.

"Voljela bih da dodam da smo jači kada smo zajedno", poručila je predsjednica Tajvana.

"Prijateljstvo naroda Tajvana i Amerike je pitanje od dubokog značaja za slobodni svijet, i ključno je za održavanje ekonomske slobode, mira i regionalne stabilnosti", izjavio je McCarthy, republikanski predsjedavajući Predstavničkog doma, koji zauzima treću najvažniju poziciju u zemlji u hijerarhiji američkog političkog sistema.

"Poštovaćemo svoje obaveze i naglasićemo predanost zajedničkim vrijednostima, iza kojih jedinstveno stoje svi Amerikanci", rekao jeon.

Ovi razgovori izazvali su protivljenje Kine i pretnje kontramjerama.

Prošle godine, Tsai je na Tajvanu ugostila tadašnju predsjedavajuću Predstavničkog doma Nancy Pelosi, a Kina je reagovala održavši oko Tajvana svoje najveće vojne vježbe u posljednjim decenijama.

Kina tvrdi da je Tajvan njena teritorija, a njen konzulat u Los Angelesu saopštio je uoči sastanka u srijedu da je Tsai učestvovala u takvim razgovorima da bi "priredila politički šou".

Posjeta Cai Kaliforniji uslijedila je nakon njenog boravka u Latinskoj Americi gdje je posjetila neke od preostalih saveznika Tajvana - Belize i Gvatemalu. Honduras je nedavno objavio da prekida veze sa Tajvanom u korist Kine.

Jerome Cohen, penzionisani profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u New Yorku, rekao je za Glas Amerike da je Tsai, sastajući se sa McCarthyjem u Kaliforniji, krenula više diplomatskim putem nego da je ugostila McCarthyja na Tajvanu i potencijalno ponovo podstakla odgovor koji je Kina imala na posjetu Pelosi.

"Ne bi trebalo da postoji osnova za snažnu reakciju Pekinga", rekao je Cohen za redakciju Glasa Amerike na mandarinskom jeziku. "To čini da NRK, Narodna Republika Kina, izgleda veoma loše i nezrelo u vrijeme kada bi Peking i Washington trebalo da pokušavaju da se udruže da poboljšaju odnose, a ne da ih pogoršaju".

Robert Ross, profesor političkih nauka na Bostonskom koledžu, rekao je za Mandarinsku službu Glasa Amerike da sastanak u srijedu ne mora nužno da ima konkretne rezultate.

"Za Tsai Ing-weng radi se o jednostavnom uspostavljanju prisustva u svijetu, uspostavljanju njenog prisustva kao liderke Tajvana i uspjehu u susretu sa američkim liderima", rekao je Ross. "Cilj predsedavajućeg (McCarthyja) je da utvrdi svoje akreditive kao podržavaoca Tajvana i kao nekoga ko se protivi Kini. Susret sa predsjednicom Tajvana mu omogućava da kaže 'Ja se suprotstavljam Kini. Oni ne žele da to uradim, ali svejedno ću to učiniti'".

Redakcija Glasa Amerike na mandarinskom jeziku doprinijela je pisanju ovog izvještaja. Neke informacije preuzete su od AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG