Linkovi

Fox News se nagodio sa kompanijom za glasačke mašine, mora platiti blizu 790 miliona dolara


Advokati kompanije Dominion, koja pravi mašine za elektronsko glasanje, izlaze iz sudnice u Wilmingtonu nakon što su postigli pogodbu sa Fox Newsom prije nego što je počelo suđenje pred porotom, 18. aprila 2023.
Advokati kompanije Dominion, koja pravi mašine za elektronsko glasanje, izlaze iz sudnice u Wilmingtonu nakon što su postigli pogodbu sa Fox Newsom prije nego što je počelo suđenje pred porotom, 18. aprila 2023.

Korporacija Fox i kompanija Fox News postigli su poravnjanje u tužbi za klevetu koju je podigla kompanija Dominion Voting Systems.

Fox će Dominionu platiti 787,5 miliona dolara, čime je izbjegnuto suđenje jednoj od najvećih svjetskih medijskih kompanija zbog načina na koji je izvještavala o lažnim tvrdnjama o namještanju izbora 2020. godine u SAD.

Nagodba je objavljena u posljednjem trenutku, prije nego što je trebalo da počne suđenje. 12-člana porota izabrana je u utorak ujutru, a suđenje je trebalo da započne u popodnevnim satima, uvodnom rječju obje strane.

Dominion je tražio odštetu od 1,6 milijardi dolara u tužbi koju je podnio 2021. godine, a sudija Višeg suda Delawarea, Eric Davis, predsjedavao je slučajem u Wilmingtonu.

Kompanija Dominion je obelodanila dogovoreni iznos poravnjanja, a njen direktor John Poulos izjavio da je Fox priznao da je iznosio laži o kompaniji. Advokat Dominiona Justin Nelson rekao je da nagodba pokazuje da su "njene tvrdnje bile opravdane", i da "laži imaju posljedice". Advokati Dominiona odbili su da odgovore na pitanja o tome da li će se Fox News javno izviniti, ili sprovesti neke reforme.

"Priznajemo odluku suda da su određene tvrdnje o kompaniji Dominion bile netačne. Ovo poravnjanje pokazuje Foxovu predanost najvišim novinarskim standardima. Nadamo se da će naša odluka da rešimo spor sa Dominionom prijateljskim putem, umjesto ogorčenog i kontroverznog suđenja, pomoći zemlji da se odmakne od tih tema", saopštio je Fox.

U centru parnice bilo je pitanje da li je Fox odgovoran zbog toga što su se u njegovom programu čule lažne tvrdnje da su kompanije za brojanje elektronskih glasova kompanije Dominion, čije je sjedište u Denveru, korištene za manipulisanje glasovima 2020. u korist demokrate Joea Bidena, a na štetu tadašnjeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa. Dominion je smatrao da su te tvrdnje, iznijete u programu Foxa, nanijele kompaniji "ogromnu i nenadoknadivu ekonomsku štetu".

Sudija Davis je u ponedjeljak odlučio da suđenje bude odloženo jedan dan, a uslijedilo je još jedno odlaganje u utorak, dok su dvije strane privatno pregovarale i na kraju postigle dogovor.

Poravanjanje je poštedilo Foxa opasnosti da neke od najpoznatijih ličnosti iz kompanije budu pozvane da svjedoče, i potencijalno odgovaraju na veoma neprijatna pitanja.

Mladić prolazi pored sjedišta kompanije Fox News u New Yorku, 12. aprila 2023. (Foto: AP/Yuki Iwamura)
Mladić prolazi pored sjedišta kompanije Fox News u New Yorku, 12. aprila 2023. (Foto: AP/Yuki Iwamura)

Odluka o pogodbi je uslijedila nakon što je sudija prošlog mjeseca odlučio da Fox ne može da se u svojoj odbrani pozove na zaštite slobode govora koje proizilaze iz američkog Ustava.

Fox News je najgledanija kablovska TV mreža u Americi, prema podacima kompanije Nilsen. Osnovno pitanje za porotnike je bilo da li je Fox svjesno širio lažne informacije ili je nesmotreno zanemario istinu, što je definicija "stvarne zle namjere" koju je Dominion morao da dokaže kako bi odnio pobjedu u procesu za klevetu.

Dominion je u februaru podnio dokumenta sudu, pozivajući se na seriju komunikacija unutar kompanije, kada su Rupert Murdoch i druge ličnosti iz Foxa privatno priznali da su tvrdnje o namještanju glasova, koje su iznošene u etru, bile netačne.

Dominion je tvrdio da je Fox prenosio i pojačavao netačne tvrdnje kako bi povećao svoju gledanost i spriječio gledaoce da pređu na suparničke, desničarske kanale među kojima je mreža One America, koju Dominion tuži u odvojenom sudskom postupku.

Za to vrijeme, još jedna kompanija za tehnologiju glasanja u SAD, Smartmatic, takođe je tužila Fox za klevetu, tražeći odštetu od 2,7 milijarde dolara pred sudom države New York. Korporacija Fox je prošle godine prijavila zaradu od 14 milijardi dolara.

Fox je naveo da su tvrdnje Trumpa i njegovih advokata o izborima bile vrijedne medijskog praćenja i zaštićene Prvim amandmanom ustava. Davis je u martu presudio da Fox ne može da koristi te argumente, navodeći da je izvještavanje o izborima bilo netačno, zapaljivo i da nije zaštićeno Prvim amandmanom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG