Linkovi

Medicinski dug gura u bankrot mnoge Amerikance


Capitol savezne države Colorado
Capitol savezne države Colorado

Cindy Powers dovela je do bankrota 19 operacija abdomena koje su joj spasile život. Zdravstveni dugovi počeli su se gomilati za Lindsey Vance nakon što se srušila na skateboardu i morala je dobiti devet šavova na bradi. A za Misty Castanedu, operacija na otvorenom srcu zbog bolesti koju je imala od rođenja opteretila ju je računima od 200.000 dolara.

Ovo su troje od procijenjenih 100 miliona Amerikanaca koji su nagomilali gotovo 200 milijardi dolara kolektivnog zdravstvenog duga — što je gotovo veličina grčke ekonomije — prema Zakladi obitelji Kaiser.

Sada su zakonodavci u najmanje desetak saveznih država i Kongres SAD-a potaknuli zakone za smanjenje financijskog tereta koji je mnoge gurnuo u neodržive situacije: odricanje od potrebne skrbi zbog straha od dodatnog duga, uzimanje druge hipoteke za plaćanje liječenja raka ili smanjenje budžeta za kupovinu namirnica.

Neki od zakona bi stvorili programe za smanjenje zdravstvenog duga ili zaštitili ličnu imovinu od naplate, dok bi drugi snizili kamatne stope, spriječili da medicinski dug smanji kreditne rezultate ili zahtijevaju veću transparentnost u troškovima skrbi.

U Coloradu, poslanici Predstavničkog doma odobrili su prošle srijede mjeru kojom bi se snizila maksimalna kamatna stopa za zdravstveni dug na 3%, zahtijevaju veću transparentnost u troškovima liječenja i zabranjuju naplatu dugova tokom žalbenog procesa.

Kada bi to postao zakon, Colorado bi se pridružio Arizoni u kojoj ima jednu od najnižih kamatnih stopa na medicinski dug u zemlji. Zastupnici Sjeverne Karoline također su počeli razmišljati o gornjoj granici kamata od 5%.

Ali ima protivnika. Senatorica iz republikanske države Colorado, Janice Rich, rekla je da je zabrinuta da bi predlog mogao "ograničiti sposobnost bolnica da naplate dugove i naštetiti njihovom novčanom toku".

Za pacijente, zdravstveni dug je postao vodeći uzrok ličnog bankrota, s procjenom od 88 milijardi dolara tog duga u naplati širom zemlje, prema Birou za finansijsku zaštitu potrošača. Otprilike 530.000 ljudi prijavilo je bankrot djelimično zbog medicinskih računa i odsustva s posla, prema studiji American Journal of Public Health iz 2019.

Porodica Cindy Powers je na kraju dugovala 250.000 dolara za 19 operacija abdomena koje su spasile život. Proglasili su bankrot 2009. godine, a onda im je banka oduzela kuću.

"Tek nedavno smo počeli da skupljamo komadiće", rekao je James Power, Cindyjin muž, tokom februarskog svjedočenja u korist zakona iz Colorada.

U Pennsylvaniji i Arizoni, zakonodavci razmatraju programe ublažavanja medicinskih dugova koji bi koristili državna sredstva da pomognu u iskorjenjivanju duga za stanovnike. Prijedlog New Jerseyja koristio bi federalna sredstva iz Zakona o američkom planu spašavanja kako bi se postigao isti cilj.

Računi na Floridi i Massachusettsu bi zaštitili neku ličnu imovinu — poput automobila koji je potreban za posao — od naplate medicinskih dugova i naterali pružaoce usluga da budu transparentniji u pogledu troškova. Zakon Floride je jednoglasno odobren u odborima Predstavničkog doma i Senata na putu do glasanja u oba doma.

U Coloradu, New Yorku, New Jerseyu, Illinoisu, Massachusettsu i američkom Kongresu zakonodavci razmatraju zakone koji bi zabranili uključivanje medicinskih dugova u izvještaje potrošača, čime bi se zaštitili kreditni rezultati dužnika.

Misty Castaneda, koja je rođena sa urođenom srčanom manom, našla se u dugu od 200.000 dolara kada je imala 23 godine i morala je na operaciju. Dug je smanjio njenu kreditnu ocjenu i, kako je rekla, prisilio je da se osloni na kredit svog emocionalno nasilnog muža.

Više od decenije Castaneda je željela da izađe iz veze, ali sve što su posjedovali bilo je na ime njenog muža, što je raskid činilo gotovo nemogućim. Od supruga se konačno razvela 2017.

"Pokušavam da igram nadoknađivanje zadnjih 20 godina", rekla je Castaneda, 45, frizerka iz Grand Junctiona na zapadnoj padini u Voloradu.

Zdravstveni dug nije jak pokazatelj kreditne sposobnosti ljudi, rekla je Isabel Cruz, direktorica politike u Colorado Consumer Health Initiative.

Dok se kupovina automobila iznad svojih mogućnosti ili prekomjerna potrošnja na odmoru dijelom može pripisati lošim odlukama, zdravstveni dug često dolazi od kratkih, akutnih tretmana koji su neočekivani – ostavljajući pacijentima velike račune koji premašuju njihov budžet.

Za oba zakona u Coloradu — za ograničavanje kamatnih stopa i uklanjanje medicinskih dugova iz izvještaja potrošača — glasnogovornik demokratskog guvernera Jareda Polisa rekao je da će guverner "pregledati ove politike sa sočivom ka uštedi novca ljudima na zdravstvenoj zaštiti".

Iako nijedan zakon nije izazvao oštro političko protivljenje, glasnogovornik Udruženja bolnica u Coloradu rekao je da organizacija radi sa sponzorima na izmjenama zakona o kamatnim stopama "kako bi se zakon uskladio s mnoštvom postojećih zaštita".

Udruženje nije dalo više detalja.

Za Lindsey Vance je rana zaštita njenog kreditnog rezultata mogla imati veliki utjecaj. Vancein zdravstveni dug počeo je sa 19 godina od pada skateboardea, a zatim se pogoršao kada je ubrzo nakon toga slomila ruku. Sada ima 39 godina i nikada se nije mogla kvalificirati za kreditnu karticu ili zajam za automobil. Njene svekrve su potpisale za njen stan u Coloradu.

"Moj kreditni identitet je bio medicinski dug", rekla je, "i to je dalo ton mom životu."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG