Linkovi

Šef Wagnera: Ruska linija fronta oko Bakhmuta mogla bi doživjeti slom ako ne stigne municija


Ukrajinski vojnik vozi tenk u selu Chasiv Yar, u blizini grada Bakhmut u regionu Donbasa, 5. marta 2023.
Ukrajinski vojnik vozi tenk u selu Chasiv Yar, u blizini grada Bakhmut u regionu Donbasa, 5. marta 2023.

Šef ruskih plaćeničkih snaga Wagner upozorio je da je položaj Rusije oko grada Bakhmuta na istoku Ukrajine u opasnosti ako njegove trupe ne dobiju municiju, što je najnoviji znak napetosti između Kremlja i privatnog šefa milicije.

Ukrajinski vojni zvaničnici i analitičari također su izvijestili da su se vođe ruske 155. brigade, koje se bore u blizini grada Vuhledara, južno od Bakhmuta, opirali naređenjima za napad nakon što su pretrpjeli teške gubitke u pokušajima da ga zauzmu.

Rusko Ministarstvo odbrane je u nedjelju saopćilo da su ruske snage pogodile komandni centar ukrajinskog puka Azov u jugoistočnoj regiji Zaporožja. Ministarstvo nije preciziralo napad.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti račune na bojnom polju.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da bi se ruske linije fronta u blizini Bakhmuta mogle doživjeti slom ako njegove snage ne dobiju municiju koju je Moskva obećala u februaru.

"Za sada pokušavamo da otkrijemo razlog: da li je to samo obična birokratija ili izdaja", rekao je Prigožin, govoreći o odsustvu municije, na svom kanalu Telegram u nedjelju.

Šef plaćenika redovno kritikuje ruske šefove odbrane i najviše generale. Prošlog mjeseca optužio je ministra odbrane Sergeja Šojgua i druge za "izdaju" zbog uskraćivanja isporuke municije njegovim ljudima.

U skoro četverominutnom videu objavljenom na Telegram kanalu Wagner Orchestra u subotu, Prigožin je rekao da su njegove trupe zabrinute da ih vlada želi postaviti kao moguće žrtveno janje ako Rusija izgubi rat.

"Ako se Wagner sada povuče iz Bakhmuta, cijeli front će se srušiti“, rekao je Prigožin.

Ruska pobjeda u Bakhmutu, sa predratnim stanovništvom od oko 70.000, donijela bi joj prvu veliku nagradu u skupoj zimskoj ofanzivi, nakon što je prošle godine pozvala stotine hiljada rezervista. Rusija kaže da bi to bila odskočna daska za završetak zauzimanja industrijskog regiona Donbasa, jednog od njenih najvažnijih ciljeva.

Volodimir Nazarenko, komandant ukrajinskih trupa u Bakhmutu, rekao je da nije bilo naređenja za povlačenje i da se "odbrana drži" u sumornim uslovima.

"Situacija u Bakhmutu i oko njega je veoma paklena, kao i na cijelom istočnom frontu", rekao je Nazarenko u video snimku objavljenom na Telegramu.

Ukrajinska vojska saopćila je rano u ponedjeljak da su njene snage odbile 95 ruskih napada u oblasti Bakhmut tokom prethodnog dana.

"Situacija u Bakhmutu može se opisati kao kritična", rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov u video komentaru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnicima da uđu u Ukrajinu i sprovedu "specijalnu vojnu operaciju" prije nešto više od godinu dana.

Od tada su desetine hiljada ljudi ubijene, milioni su pobjegli, a gradovi su pretvoreni u ruševine, ali su ukrajinske snage, uz pomoć zapadnog oružja, ograničile rusko napredovanje ka istoku i jugu.

Sjeverno od Bakhmuta, ruske trupe napredovale su prema gradu Bilohorivka, neposredno unutar regije Lugansk, i granatirale nekoliko naselja u pravcu Kupijanska i Limana, saopštila je ukrajinska vojska.

Na jugu, ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage izvršile pripreme za ofanzivu u regionima Zaporožja i Hersona, granatirajući desetine gradova i sela, uključujući grad Herson, uzrokujući civilne žrtve.

Žena i dvoje djece poginuli su od ruskih minobacačkih bombi u jednom selu u Hersonskoj oblasti, rekao je šef ureda ukrajinskog predsjednika.

Portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ihnat rekao je da je u nedjelju uveče oboreno 13 dronova kamikaza.

Guverner ruske oblasti Belgorod na granici s Ukrajinom rekao je da je jedna osoba ranjena u padu ruševina u ponedjeljak nakon što su ruske snage oborile tri projektila u blizini grada Novy Oskol.

Belgorod se graniči sa ukrajinskom regijom Harkov i više puta je bio na udaru vatre od početka ruske invazije. Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije.

U blizini Vuhledara, jugozapadno od grada Donjecka koji su okupirali Rusi, Ukrajina je saopštila da su visoki oficiri ruske 155. brigade, za koju Kijev kaže da je pretrpjela velike nedavne gubitke, odbijali da poslušaju naređenja za napad.

"Vođe brigade i viši oficiri odbijaju nastaviti s novim besmislenim napadom kako zahtijevaju njihovi nevješti komandanti - da jurišaju na dobro branjene ukrajinske položaje uz malo zaštite ili pripreme", navodi se u saopćenju ukrajinske vojske.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG