Linkovi

Ekskluzivno: SAD planiraju otvoriti HIMARS centar za obuku Evropi, kaže general za Glas Amerike


HIMARS sistem
HIMARS sistem

Američka vojska planira da uspostavi centar za obuku u Evropi kako bi naučio NATO saveznike da koriste raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), rekao je za Glas Amerike američki general, usred povećane potražnje za sistemima u istočnoj Evropi nakon što se oružje pokazalo uspješnim u Ukrajini.

„Još smo u preliminarnim fazama, ali to bi bila oblast koju bismo možda povukli iz nekoliko zemalja na jednu lokaciju”, rekao je komandant V korpusa general-potpukovnik John Kolasheski, koji je odgovoran za operacije američke vojske duž istočnog krila NATO-a, za Glas Amerike u ekskluzivnom intervjuu.

Vijest je stigla kada je State Department u utorak odobrio potencijalnu prodaju 18 lansera HIMARS Poljskoj, zajedno sa stotinama vođenih višestrukih raketnih sistema i desetinama vojnih taktičkih raketnih sistema. Poljska vlada je zatražila prodaju, čija je vrijednost procijenjena na 10 milijardi dolara.

Predloženi HIMARS program bio bi dostupan zemljama NATO-a kojima je odobrena inostrana vojna prodaja artiljerijskih sistema dugog dometa, koje uključuju nacije poput Estonije, Poljske i Rumunije na istočnoj strani NATO-a.

„Oni [NATO] vide brutalnost onoga što se dogodilo u Ukrajini, postoji osjećaj hitnosti, postoji smisao i svih 30 nacija je ujedinjeno da se okupe u ovoj efikasnoj odbrani NATO terena”, rekao je Kolasheski.

Estonski ministar odbrane Hanno Pevkur rekao je za Glas Amerike ranije ove sedmice da je „jedna od najvećih naučenih lekcija” iz rata u Ukrajini ta da je „duga paljba iznimno važna”. HIMARS je zaslužan za promjenu zamaha rata.

Estonija je kupila šest HIMARS jedinica za koje se očekuje da će biti isporučene u vremenskom okviru 2024.-25. Američki HIMARS vod pruža dodatne odbrambene sposobnosti na Baltiku, a Pevkur je rekao da vod također dopušta estonskim snagama da započnu obuku na raketnim sistemima "danas" kako bi ih bili spremni koristiti "od prvog dana".

Poljska Abrams akademija

Kolasheski je rekao da bi predloženi centar HIMARS bio sličan Akademiji za obuku tenkova Abrams, koja je otvorena u blizini Poznanja, u Poljskoj, prošle godine kako bi se poljske snage upoznale sa glavnim borbenim tenkovima Abrams proizvedenim u SAD. Poljska je bila prvi evropski saveznik koji je kupila Abrams. Kupili su 250 tenkova M1A2 Abrams prošle godine i 116 tenkova M1A1 Abrams u januaru.

Američki tenk Abrams
Američki tenk Abrams


Dio Abramsovog programa uključuje jednu vrstu pripravničkog staža, gdje su poljske snage pridružene vojnim tenkovskim jedinicama kako bi naučili kako servisirati i ispaljivati tenkove, kaže Kolasheski.

Otkako je Abramsova akademija otvorena prošlog ljeta, diplomirala je klasa poljskih operatera tenkova i klasa održavatelja.

Poljska je brzo postala vojno središte za američke snage u istočnoj Evropi i bila je otvoreni zagovornik slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu

„Egzistencijalna prijetnja”

Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak rekao je u subotu da je Poljska započela obuku ukrajinskih vojnih snaga na tenkovima njemačke proizvodnje Leopard 2.

Upitan da li će Akademija za obuku tenkova Abrams u Poljskoj biti korištena za obuku Ukrajinaca, Kolasheski je rekao za Glas Amerike da još uvijek „nema odluke o tome”.

Nakon što je predsjednik Joe Biden prošlog mjeseca najavio da će SAD ukrajinskim snagama osigurati tenkove Abrams, Pentagon je od tada rekao da će prvo morati nabaviti tenkove jer nema viška dostupnih američkih zaliha. Ovaj potez će odgoditi isporuku tenkova.

Međutim, očekuje se da tenkovi Leopard 2 i tenkovi Challenger 2 britanske proizvodnje stignu na ukrajinsko ratište čim se Ukrajinci završe sa obukom..

„Tenkovi se mnogo čekaju... i zaista se nadam da nismo zakasnili za to”, rekao je estonski Pevkur za Glas Amerike.

Upitan da li je realno očekivati da ukrajinske snage upravljaju tenkovima Leopard 2 ili Challenger u roku od nekoliko mjeseci, Kolasheski je odgovorio: „Mislim da jeste.”

„Oni su veoma, veoma motivisani. Veoma su željni. Mislim, ovo je za njih egzistencijalna prijetnja”, rekao je.

Glas Amerike je zatražio od Pentagona pristup američkim snagama koje obučavaju Ukrajince u Njemačkoj i Akademiji za obuku tenkova Abrams u Poljskoj, ali je zahtjev odbijen.

XS
SM
MD
LG