Linkovi

Islamska zajednica BiH odgovara Escobaru: Nažalost, nije u pitanju pogrešna procjena


Screenshot web site-a Islamske zajednice BiH, 11.11.2022
Screenshot web site-a Islamske zajednice BiH, 11.11.2022

Ured za odnose s javnošću Islamske zajednice objavio je saopćenje povodom tvrdnji koje je u intervjuu za Glas Amerike iznio podsekretar State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, a koje se odnose na nametnute odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju Ureda za odnose s javnošću se navodi kako bi Islamska zajednica, njeni članovi kao i većina građana Bosne i Hercegovine, bili najsretniji da se pokaže kako rezerve koje su iskazali nakon nametnutih odluka visokog predstavnika nisu ništa do „njihova pogrešna procjena“.

Nažalost, sve što se ovih dana dešava, od protesta građana do izjava političkih zvaničnika u BiH i njenom okruženju, pokazuje kako to nije slučaj i kako nametanje Bosni i Hercegovini rješenja koja nisu u skladu sa evropskim standardima i standardima slobodnih građanskih demokratija i popuštanje istim onim politikama koje godinama državu drže u blokadama i potkopavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, nisu izlaz iz krize. Kako nije dobro da se Hrvati, Srbi ili ostali građani BiH osjećaju diskriminiranima, tako isto nije dobro da se poništava volja bošnjačkog naroda i da se nameću rješenja koja za cilj imaju da se obesmisli volja većine građana i stvore osnove za nove podjele, blokade i ucjene“, kaže se u saopćenju.

Ističe se da Islamska zajednica, kao vjerska zajednica i bitan dio civilnog društva i bez bilo kakvih političkih konotacija, smatra kako je visoki predstavnik važan dio Dejtonskog sporazuma i njegov rad podržava kao i upotrebu Bonskih ovlasti tamo gdje je to neophodno kako bi se proveo civilni dio mirovnog sporazuma, ali i dalje ostaje pri utisku da su nametnute mjere jednosmjerne i da je trebalo, kada se već potezalo za nametnutim rješenjima, nametnuti i one mjere koje će doprinijeti da se ispoštuju presude evropskih sudova u slučajevima Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i drugi.

Također je bilo neophodno nametnuti rješenja koja svim građanima i narodima daju ista prava na čitavom teritoriju. Ovako su opravdane sumnje da se nameću rješenja samo tamo gdje je jedan narod u većini i samo na onom nivou vlasti na kojem se njegova politička volja može pretvoriti u političke odluke", navedeno je u saopćenju.

"Prijateljsko je upozorenje da se Bošnjaci ne tjeraju u blokove kojima ne pripadaju i da se ne pokušavaju problemi riješiti linijom manjeg otpora i na račun Bošnjaka među kojima su sve glasniji oni koji govore da se te politike provode samo zato što su muslimani čija se brojnost i nakon preživjelog genocida treba na sve načine poništiti makar na polju izražavanja političke volje. Iskrena je namjera Islamske zajednice u BiH da upozori na ove opasne trendove i politike koje nadilaze dnevnopolitička nadmudrivanja i geopolitičke igre“, ističe se u saopćenju.

Na kraju, Islamska zajednice u Bosni i Hercegovini je pozvala sve da se suzdrže od komentarisanja nametnutih odluka visokog predstavnika dok se o njima ne očituju Ustavni sud Bosne i Hercegovine i da poštuju njegove odluke, te to čini i danas.

Izvor: Agencija MINA
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG